El Greco Budapesten – Ötven El Greco-remekmű a Szépművészeti Múzeum kiállításán
2022. november 11. /

Az elmúlt egy év során bemutatott, jelentős közönség- és szakmai sikert arató Cezanne-, Hieronymus Bosch- és Matissetárlatok után ősszel egy átfogó El Grecokiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum.
Az október végén nyíló kiállításon több mint hetven alkotást, köztük félszáz El Greco-művet láthat a nagyközönség. A tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, Domenikosz Theotokopulosz, azaz El Gre­co (1541-1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komple­xi­tását és nagy ívű stílusfejlődését.
A Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, öt darab saját kezű El Greco-fest­ménnyel. Az itt látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen- Bornemisza, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery vagy a washingtoni National Gallery of Art kölcsönzött alkotásokat. A nagyszabású bemutatóra olyan kie­mel­kedő művek érkeznek Budapestre, mint például a Szent Sebestyén a palenciai katedrálisból, a Krisztus megkeresztelése a madridi Pradóból vagy a Szent Lajos francia király egy apróddal a párizsi Louvre-ból. El Greco munkássága mellett a kiállítás bemutatja azt a kontextuális környezetet is, amelyben a művész élt és alkotott, szemléltetve, miként sajátította el és építette be műveibe az őt ért hatásokat, több itáliai mester tanítását és a tőlük átvett mintaképeket. A kiállított remekművek révén a látogatók az egész életművet átfogó módon ismerkedhetnek meg El Greco egye­dülál­ló művészetével. A tárlat időrendben vezeti végig a nézőt azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon, ahol a mester megfordult: különös tekintettel a festői formálódását döntően befolyásoló itáliai városokon, Velencén és Rómán keresztül egészen Toledóig, ahol élete több mint felét töltötte, és ahol mű­vé­szete a maga teljességében kibontakozott.

Szépművészeti Múzeum
10. 28. – 2023. 02. 19.