Varnus Xavér jótékonysági koncertje a Fasori Evangélikus templomban
2023. március 09. /

Varnus Xavér korunk talán legismertebb orgonaművésze. YouTube csatornáját (youtube.com/ xavervarnus) 32 millióan nézték meg ez idáig. A Berlini Dóm nagyorgonáján adott Bach-koncert­jének filmje a maga több mint 14 milliós YouTube megtekintésével hivatalosan is a történelem

legnagyobb nézettségű orgonakoncertjévé lett. Nyaranta az Atlantió­ceán kanadai partján lévő magán koncerttermének orgonáján játszik kultikus hangversenyeket, minden ősszel és tavasszal Európa nagy katedrálisaiban és koncerttermeiben ad telt házas koncerteket, ame­lyek­nek közös jellemzője, hogy hónapokkal előre elkel minden jegy.
Minthogy két márciusi, zeneakadémiai koncertjére is percek alatt elfogytak a jegyek, a művész jótékonysági ráadás koncertet ad két fiatal énekművésszel, Dunai Normannal és Szűcs Istvánnal április 23-án, vasárnap délután 3 órakor a gyönyörűséges Fasori Evangélikus templomban a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet gyermekszívsebészeti alapítványa javára.


Az elmúlt 40 évben sokan méltatták Varnus Xavér művészetét. Mark Wigmore, Kanada klasszikus zenei rádiója, a The New Classical FM kritikusa egyenesen ezt mondta róla: „A XXI. század orgonazenéjének egyik legmeghatározóbb alakja”, míg a The Globe and Mail kritikusa ezt írta: „Lehetetlen szavakkal leírni játékának szemfelnyitó erejét.” Amikor Xavér 1990-ben visszatért szülőhazájába, Solymosi-Tari Emőke, a Zeneakadémia tanára ezt a kritikát írta Mátyás-templomi koncertjéről: „Volt, aki csukott szemmel hallgatta. Volt, aki könnyezett, és volt, aki egy templomi díszre meredt, mosolygó arccal, csillogó szemmel. Csoda volt ez, melyet oly ritkán élhetünk meg, szertartás, amelyen a tehetséggel megáldott ember titkokba avat be minket, elbűvöl, fölemel, kiteljesít, újjávarázsol. Bachot játszott olyan méltósággal, olyan lenyűgözően, hogy az embernek eszébe sem jutott, hogy ezt másképp is lehetne. Zenéjében olyan rend volt, mint a világmindenségben. Neki megadatott, hogy megteremtse azt a bizonyos szent percet, amikor a művész körül megáll a levegő.”

Fasori Evangélikus templom
04. 23., 15h