Mozifilm készült a tragikus sorsú, zseniális magyar gitárosról
2023. május 06. /

Radics Béla a megátkozott gitáros címmel május elejétől érkezik mozikba a „magyar Jimi Hend­rix”- nek is nevezett legendás gitárosról készült, dokumentum elemekkel átszőtt, zenés játékfilm, amit több helyszínen is közönségtalálkozóval egybekötött vetítésen láthatnak a nézők.

Hőse, a gitárkirály Radics, a Taurus, az Atlantis, a Tűzkerék és a Sakk-Matt szólógitárosa kultikus figurája volt a 60-as, 70-es évek ma­gyar rockzenei világának. A fiatalok istenként tisztelték, rajongtak érte, „Bélát a pártba” – graffitizték a falakra. A hatalom tiltva tűrte, félt tőle. Lemezalbumot soha nem jelentethetett meg, elnyomták. Rövid élete ön­pusz­tító, végzetes utat karcolt, hasonlóan a korszak sok művé­szé­hez. Az idén negyven éve, 36 évesen vitte el az alkohol. Emléke azonban nem múlt el, legendák övezik, gitártechnikáját ma is tanítják, volt lakása mellett Újpesten köztéri szobrot állítottak.
Klacsán Gábor filmje nem csak egy halhatatlan virtuóz emlékét őrzi, a hazai rock aranykorát idézi vissza a ma oly divatos életrajzi filmek eszközeivel. Hasonló volt az alkotók szándéka, mint nemrégiben a Freddie Mercury-film esetében. Újrajátszott Radicskoncert, erre az alkalomra alakult revival-zenekar, Radics alkatára egyező színész szerepeltetése, digitalizált és eddig nem látott archív anyagok bemutatása mellett bejárni egy életút állomásait és egy nagy korszakot. Akinek ez kevés, ott vannak még a rocklegendák visszaemlékezései is. Nagy Feró, Révész Sándor, Vörös István, Horváth Attila, Hrutka Róbert és más kortársak beszélnek a filmben az egykori gitárkirályról.
Az alkotók alapvető törekvése volt, hogy a korabeli rockzenei stílus hitelesen, de a mai hangzásnak, fülnek megfelelően szólaljon meg. Erre is megtalálták a tökéletes partnert: Alapi István (Edda) mesteri gitárjátéka páratlan élménye lesz a film nézőinek.