Overdose szezonnyitó futama Budapesten, a Kincsem Parkban
2009. Április 15. / P. Á.

2009. április 19-e nagy nap lesz a lósport szerelmesei számára, ugyanis a Kincsem Parkban, az OTP – Hungária Nagydíjon indul Overdose. Az utóbbi évek legsikeresebb lova a budapesti, versenyen kezdi a szezont, nyergében a világhírű belga Christophe Soumillonnal.

Néhány nap múlva a Kincsem Parkban az eddigi legnagyobb összdíjazású magyar futammal, az OTP – Hungária Nagydíjjal kezdi a szezont Overdose. Mikóczy Zoltán – Overdose tulajdonosa – szívügyének tekintette, hogy lehetőséget adjon a hazai rajongóknak arra, hogy kedvencüket élő versenyben is megcsodálhassák. Az eddigi visszajelzések alapján azonban úgy tűnik, Overdose-ra még többen kíváncsiak, mint ahogy azt korábban gondolták.
A budapesti futam másik különleges szenzációja, hogy a világ legjobb zsokéja, a 28 éves, belga Christophe Soumillon ül Overdose nyergében. A belga származású, de francia színekben versenyző szupersztár még tavaly Baden-Badenban szeretett bele „Dóziba” és magától jelentkezett a lovaglására. Soumillont, aki a világ legjobb lovait ülte meg, a világ 10 legjobb zsokéja között jegyzik, de sokan még ennél is többre értékelik a tudását, és a legeslegjobbnak tartják.
Tavaly decemberben az OTP Bank Lovas Világkupa szervezői, a fogathajtó Lázár fivérek által felajánlott emléktárgyak árverezésének sikereit látva, a bank április 17-én újra elindítja online jótékonysági licitálását a www.otpjotekonysag.hu oldalon. A befolyt összeget az OTP Bank ez alkalommal is a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány javára ajánlja fel. A jótékonysági licitálás célja az alapítvány támogatásán kívül, hogy felhívja az emberek figyelmét a terápiás lovaglás fontosságára. (az alapítvány tevékenységéről lásd keretes írásunkat).
A licitálásra felajánlott termékek:
– Overdose lovasának versenydressze, ami a tulajdonos, Mikóczy Zoltán istálló-színében (piros-fehér-zöld) pompázik. Christophe Soumillon ebben a dresszben lovagol április 19-én, amit a futamon dedikál.
– Overdose patkója, amiben a 2009-es versenyszezonra készült Alagon. A patkók speciális alumíniumból készültek, rendkívül könnyűek, ami segíti a magyar csodalovat képességei kifejtésében.
– Christophe Soumillon versenyszemüvege, amiben lovagolja Overdose-t a Kincsem Parkban.
– Bernhardt Mária, a leghíresebb magyar ló-festő két képen is megörökítette Overdose-t. Az egyik olajfestményről készült 30 darab számozott nyomat, amelyből egyet árverésre bocsátanak.


A Magyar Lovasterápia Alapítvány
Az OTP Bank az 1997-ben alakult Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítványt évek óta támogatja, mert fontosnak tartja a lovasterápia alkalmazását Magyarországon. A lovasterápia, más néven gyógylovaglás gyűjtőfogalom, amely szakember által, speciálisan képzett lóval végzett gyógyító-fejlesztő eljárások összességét jelenti. A lovasterápia két irányzatra különül el: hippoterápiára és gyógypedagógiai lovastornára/lovaglásra. A betegség fajtája, a terapeuta végzettsége és a kezelés típusa határozza meg, hogy konkrét esetben melyikről beszélünk.
A fogyatékosok sportlovaglása már nem a rehabilitáció, hanem a rekreáció, illetve a parasport körébe tartozik. Elsősorban értelmi, érzékszervi fogyatékosok vagy viselkedési, tanulási zavarokkal küzdő gyerekek alkotják a tanítványok körét. A (gyógy)pedagógiai lovaglás alapmotívuma a ló partnerként, társként való elfogadása, a lóért és a többi lovasért való felelősségvállalás, a kitartó munka.