Borsarok: Egy vérbeli Kadarka
2009. május 05. / Geönczeöl Attila

Ha szekszárdi borokról van szó, nosztalgiából szinte mindig felmerül a Kadarka neve, pedig kevesen kóstoltak már igazán jót belőle. A szocialista nagyüzemek annak idején gyorsan kiirtották, mivel nagy mennyiségben nem lehetett jó minőségben „előállítani”. Rosszul érezte magát a tömegtermelésben, hiszen a meredek hegyoldalakat, a kézi munkát szereti.
Le is csökkent a területe az országban alaposan. Persze próbálják feltámasztani, hiszen az öregek máig ódákat regélnek róla. Egy ilyen, igazán jól sikerült próbálkozás a Mészáros Pincészet Szekszárdi Kadarkája, a 2006-os évjáratból. Mikor megízleljük, felejtsük el a divatos, nagytestű, csersavas Cabernet-ket és Merlot-kat, ez egy teljesen más karakterű bor. Fűszeres, kifinomult illata, karcsúbb teste mellett játékos savak, érdekes zamatok érezhetők. Könnyedsége nem hátrány, sőt! Jóízűen meg lehet belőle inni másfél-két decit, akár hozzá illő étel nélkül is. Pedig igazi „gasztro” bor, sokan a magyaros konyha paprikásai, pörköltjei mellé ajánlják, de ne ragadjunk le ennél a szintnél. Olaszos, paradicsomos-tésztás fogások, grillhúsok kísérőjeként is nagy élmény. Az ára sem horribilis, 1700 forint körüli áron több borszaküzlet is kínálja.