Harry Potter és a félvér herceg
2009. július 28. /

A visszaszámlálás megkezdődött, egyre közelebb járunk a végjátékhoz. A szálak végső elvarrásáig azonban még jó néhányat kell aludni (egészen 2011. július 15-éig), de a nemzetközi varázslóhelyzet szépen fokozódik az utolsó előtti előtti epizódban is.
Nincs mese: a Potter csemeték immár végérvényesen felcseperedtek. A filmvilág bulvárszínesei között nemrég arról olvashattunk, hogy Emma Watson 4,5 millió dollárért vásárolt házat magának Londonban, hogy legyen egy hely, melyet otthonának szólíthat, mielőtt megkezdi egyetemi tanulmányait az Egyesült Államokban. Daniel Radcliffe szívesen játszana transzvesztitát, bolondul a tequiláért, Miley Cyrusszal osztozik a legtöbbet kereső tinédzsersztár címén, és ugyancsak bevásárolt az ingatlanpiacon (igaz, nem egy házat, csak egy lakást, és a szennyest hazaviszi a mamához). Rupert Grint lakhatási körülményeiről sajnálatosan keveset tudunk, ám arról annál többet, hogy Ron Weasley alakítója az idők során valódi csókkirállyá érett, amiről filmbéli csókpartnere számolt be lelkesen a széles nyilvánosság előtt. Kamaszcsókok és harcias hormonok terén minden eddigi résznél erősebbnek ígérkezik a hatodik eresztés, és, mint azt az alkotók nem győzik hangsúlyozni, komikus pillanatokban sem lesz éppenséggel hiány, de a Voldemort vezette sötét erők sem pihennek, s egyre fenyegetőbb árnyat vetnek a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola békésnek amúgy sem mondható mindennapjaira. Csak áldani lehet J. K. Rowling nevét, amiért a filmjogok értékesítésekor az írónő kikötötte, hogy angol színészeknek kell benépesíteniük Harry Potter celluloidra adaptált világát, mert nagyon valószínű, hogy máskülönben nem a remek Jim Broadbentet (hanem egy Amerika-szerte ismertebb színészt) kérik fel az új varázslótanár, Horatius Lumpsluck professzor szerepére. De mivel a világ egyik legjobban teljesítő franchise-áról van szó, nincs mit csodálkozni azon, hogy a legfrissebb hírek már nem is a most mozikba kerülő epizód szereplőiről, hanem az egyelőre még csak készülő folytatásról szólnak; többek között arról, hogy a kétrészes Harry Potter és a halál ereklyéiben Bill Nighy lesz az új fellépők egyike. Még be sem mutatták, de a Félvér Herceg szinte már múlt időnek számít, miként azok az ártatlan, kisiskolás vonások is, melyek a kis Harryt és barátait a sorozatinduláskor jellemezték.


Harry Potter és a félvér herceg
(Harry Potter and the Half-Blood Prince)
Angol-amerikai, szinkronizált film
Rendező: David Yates
Főszereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Jim Broadbent, Robbie Coltrane, Tom Felton,
154 perc
Forgalmazó: InterCom
Bemutató: július 23.