Kisüsti
2008. február 20. / Geonczeol Attila


Pálinkás berkekben néha komoly stílusviták dúlnak. Technológiai részletekbe nem nagyon szeretnék belemenni, de talán annyit érdemes elmondani, hogy kétféle irányzat létezik (és természetesen ezek ötvözése): a hagyományos kisüsti 1000 literesnél kisebb üstben készül, kétszeri lepárlással, a tornyos berendezések pedig modern, számítógéppel vezérelt szerkezetek. Előbbire nagyobb test és magasabb alkoholtartalom, a „modern” stílusú pálinkákra pedig intenzív gyümölcsillatok, karcsúbb test és alacsonyabb (40 százalék körüli) alkoholtartalom a jellemző. A Rézkatlan Kisüsti Seprő pálinkája tradicionális magyar párlatnak tekinthető. Mátraaljai borok értékes seprőiből készült, alkoholtartalma 50 százalék. Illata tiszta, óboros, csokoládés-lekváros aromákat vonultat fel, ami jól illik a közepes testességhez. Férfias pálinka, tüzes, égető hatással, cseppet kesernyés utóízzel. A hiedelemmel ellentétben a párlatok többségét nem aperitifként érdemes fogyasztani, a magas alkoholtartalom ugyanis sokkolja egy időre az ízlelőbimbókat, tompítja az érzékeket. Ezért a pálinkák inkább az étkezések után, digestifként nyújtanak kellemes kikapcsolódást, segítik elő az emésztést.

Rézangyal Pálinkaház (Mammut)
4190 Ft