Borsarok: Védőital nyaralóknak
2009. augusztus 15. / Geönczeöl Attila

A ceglédberceli termálfürdőtől pár percre található Kökény Benő családi pincészete, mely árnyas sziget, pihenőhely lehet a fürdőzésben elfáradt vendégeknek egy-két pohár jóféle bor társaságában.
Sokan hordják innen a nyaraláshoz is a könnyed, gyümölcsös nedűket. A pince választékából érdemes kiemelni a 2008-as Fischer-Part dűlői rozét, mely többek között a Pest Megye Bora címet is elnyerte. Málnás-epres, üde illatok és hosszan kitartó, szinte málnaszörpöt (édesség nélkül) idéző zamatosság jellemzi. Bár a Kunsági Borvidékhez tartozik, mégsem homoki bor, hiszen a Gödöllői-dombság déli nyúlványa egészen Ceglédbercel szőlőskertjéig húzódik. A kötöttebb, löszös-meszes talajnak tulajdonítható a tartalmas, összetettebb savszerkezet és test. Kökény Benő, ha rozéról van szó, esküszik a Kékfrankosra, így 80-85 százalékban ebből készíti. Egy kis fűszerként még Cabernet sauvignon és Zweigelt is került bele. A közel 40 fokos melegben jól lehűtve, urambocsá’ fröccsként az egyik legkiválóbb nyári ital, de hússal készült saláták, sőt, grillezett szárnyas húsok is bátran ajánlhatók hozzá. A pincészeten kívül kevés helyen kapható, ott 1100 forintért adják palackját.