Borsarok: Pörög a Rokka… a pohárban
2009. szeptember 07. / Geönczeöl Attila

Olyan Kékfrankossal találkoztam nemrégiben Szekszárdon, amit ha név nélkül töltenek a poharamba, gondolkodás nélkül a három-négyezer forintos „csúcsok” közé sorolok.
Pálos Miklós (Borműhely) 2007-es Rokka márkanévvel ellátott Szekszárdi Kékfrankosa azonban nem ezt az árkategóriát célozta meg, a borász döbbenetesen jó ár-érték aránnyal rukkolt elő. Mély, feketecseresznyére emlékeztető színárnyalat, összetett, gyönyörű illat, túlérett meggyel, szederrel, fűszerezésként egy kis pörkölt fával. Az egész szájat kitöltő, testes-kerek, szinte krémes érzetű bor, bársonyosan simuló csersavakkal, harmonikus savakkal, gazdag, érett meggyes zamatokkal, hosszan megmaradó, kellemesen fanyar utóízzel, cseppnyi kesernyével. A szárazpróba – ez az, amikor a kiürült poharat szagolgatják a kényes borsznobok – érdekes, szilvalekváros hangulatú. Mit is érdemes ilyen borhoz főzni vagy rendelni az étlapról? Aszalt szilvás legyen, de ne pulyka, mert az talán kevés lenne hozzá. Inkább sertés, bárány vagy vadhús (őz, szarvas).

A bor ára a Radovin Borkereskedésben 1450 Ft.
Kritika (4)