Borsarok: A bikavér is változik
2009. november 05. / Geönczeöl Attila

Évekkel ezelőtt nagy viták zajlottak arról, hogy milyen is legyen az Egri Bikavér. Mély színű, nagy testű, tüzes bor vagy inkább eleganciájával hódítson, mint egy jó burgundiai Pinot Noir?
A kérdés máig nem dőlt el véglegesen, de örömmel megállapíthatjuk, hogy a színvonal jelentősen emelkedett. Megszületett az eredetvédelmi szabályzat, és a pincészetek egyre nagyobb figyelemmel kezdték ezt a hagyományos egri házasítást kezelni. Persze ne az áruházláncok alsó polcain keressük a minőségi bikavéreket, az 500 forintos kategória sajnos ugyanolyan, mint régen. Inkább kóstoljuk meg néhány családi pincészet borait. Mondjuk Bolyki János 2006-os Egri Bikavérét. Ez egy könnyed hatású, mégis tartalmas, tüzes tétel, illatában gazdag gyümölcsösséggel (ribiszke, meggy, málna) és vaníliás-újfás jegyekkel. Utóízének kellemes kökényes-meggyes kesernyéje, zamatai és szép szerkezetű savai érdekes ételpárosításokat tesznek lehetővé. Érdemes például saját zsírjában lassan sült vízi szárnyassal próbálkozni, azaz kacsával, libával, ami mellé természetesen párolt káposzta ajánlható, aszalt gyümölcsökkel – szilvával, meggyel – megbolondítva.

Ár: 2100–2400 Ft
Kritika (4)