II. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
2009. december 21. /

Másodszor rendezik meg a Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivált, és az utóbbi időszak hírei alapján úgy tűnik, rá is fér egy kis népszerűsítés a valódi mézre. Egyre többet olvasunk sajnos mézhamisításról, meg Kínából érkező, bizonytalan minőségű mézdömpingről, miközben a hazai

és más, európai termelők Brüsszelbe járnak tüntetni. Az biztos, hogy nem a méhekben van a hiba, ők végzik a dolgukat az évezredek óta megszokott módon, inkább a szabályozás és ellenőrzés a buktatója a mézkereskedelem stabilizálódásának. Gyulán viszont minden a valódi, magas minőségű mézről szól, amelynek persze szinte annyi fajtája és típusa van, ahány virág csak terem. Selyemfűméz, gesztenyeméz, mustárméz, akác- és hársméz meg a belőlük készülő sok-sok élelmiszerféleség és használati tárgy megcsodálható, megkóstolható lesz Gyulán. A kicsiket kézműves programok, kóstolás, adventi készülődés és műsorok várják, de fáklyás felvonulás, hangulatos gálaműsor és Luca-napi meglepetés is színesíti a programot. A fesztivál keretében rendezik meg az I. Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékversenyt is cukrász és szakács szakmákban. A szakmai előadásokon bárki kedvet kaphat a méhészet kitanulásához, és naprakész információkat is szerezhet a témakörben. A látogatók a fesztivál társéttermeiben megízlelhetik a legkülönlegesebb mézes ételeket és lelket melengető italokat, s utána a Várfürdőben megismerhetik az élet gyönyörét; mézes masszázs és az egyedülálló szauna-kertben mézes szauna várja az érdeklődőket.

Gyula
11–13., péntek–vasárnap