Mangalicafesztivál
2010. január 30. /

Évről évre egyre nagyobb sikernek örvend a Városligetben megrendezett Mangalicafesztivál. Egyre szélesebb rajongótábora van mind a magyar, őshonosnak tekintett sertésfajtának és magának a színvonalas rendezvénynek is.
A mangalica zsírját és húsát egyaránt egészségesebbnek tartják az elterjedtebb és persze olcsóbb sertésfajtákénál, ráadásul a szabadban tartott, sokszor félnomád állattartással nevelt állatok jobb körülmények között érik el elkerülhetetlen vágósúlyukat zsúfoltságban, ser­tés­te­le­pe­ken senyvedő társaiknál. A mangalicából készülő termékek valódi hungarikumok, és ma már nemcsak a hazai piacon, de nemzetközi körökben is egyre keresettebbek. A Vajdahunyadvárban most a teljes mangalica-palettát végig lehet kóstolni, kolbászok, sonkák, szalámik nagy mennyiségben fogyaszthatóak, nem is beszélve a paprikás szalonnákról, sült flekkenekről, hurkákról. Kolbászok, sonkák, sza­lá­mik, szalonnák a legkülönfélébb ízesítéssel lógnak majd az egyes házakban, arra várva, hogy az igazi ínyencek rájuk találjanak. Megkóstolhatják és haza vihetik a szarvas- vagy szürkemarhahússal kevert mangalica-termékeket. Ezúttal nemcsak Spanyolországból, hanem Ausztriából is érkeznek tenyésztők, hogy versenybe szálljanak a hazai vásárlók kegyeiért. Mindenki jóllakhat a helyben sült, több mint húsz malaccal, a tonnányi hurkával sült kolbásszal, csülkökkel, tarjával, bőrös karajjal, pörköltekkel, akár tócsnival vagy éppen jófajta dödöllével. Akinek ez kevés, választhatja a kenyérlángost vagy az ízletes mangalica grill hotdogot. És ha már ott vagyunk, nyilván butaság volna ellenállni a jóféle pálinka-kísérőknek és a kézműves technológiával készülő, kispincészetekből származó boroknak. Az eseményen mára hagyománnyá vált a kézműves kirakodóvásár is, és magától értetődően színvonalas zenei produkciók, népzene és táncház szórakoztatja a minden bizonnyal szép számmal megjelenő közönséget. Mindezt három napon át.

Vajdahunyadvár
5–7., péntek–vasárnap