Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál
2010. február 27. /

A Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója rendezvénysorozatot 1999 óta rendezik meg minden évben február utolsó hétvégéjén Szatmárcsekén. Nem kell megijedni, a cinkéknek semmi bántódásuk nem esik. A „cinke” tehát nem énekesmadárból, sokkal inkább burgonyából készül,

és elsősorban a szegények eledele volt. A puliszka és a dödölle rokonságában álló fogás mellett számos egyéb elfeledett, ritkán fo­gyasz­tott, hagyományos népi ételt mutatnak be, kóstoltatnak jó szívvel a szatmárcsekeiek. A fesztivál szombaton libafogó-versennyel, libatoll-tépéssel és libafeldolgozással veszi kezdetét. A versenyző csapatok bemutatkozása után termékbemutatók következnek – többek között szatmári szilvából készült szilvalekvár-, szilvapálinka- és aszaltszilva-kóstolás. Mindemellett kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatója, feledésbe merült ételek, sütemények, kalácsok kóstolása, re­cept­is­mer­te­tés, kulturális műsor várja a vendégeket. A szatmárcsekei házi szilvalekváros és a savanyú káposztás cinkét mindenképp ér­de­mes­nek tűnik megkóstolni. Másnap hagyományos disznóvágás a program.

Szatmárcseke
27–28., szombat–vasárnap