Micmacs – (N)agyban megy a kavarás
2010. Április 21. / Szöllőskei Gábor

Jean-Pierre Jeunet az a fajta rendező, aki szereti, ha filmjei magukon hordozzák saját, egyedi stílusjegyeit. Épp ezért a francia sztárdirektor sosem idomul a különböző zsánerek elvárásaihoz.
Saját vizuális univerzumot hozott létre, mely minden filmjére egyaránt jellemző (erős sárgás szűrő, gyakori békaperspektíva stb). Szereplői főleg csodabogarak: hátrányos helyzetűek, árvák, a társadalom ki­ve­tett­jei, akik mégis felülemelkednek a többieken nemes tulajdonságaik segítségével. A harmadik Jeunet-jegyet az apró, ötletes megoldások jelentik: mindenféle házilag eszkábált mütyürök, látszólag össze­fér­he­tet­len használati tárgyak használata. Azért volt szükség e felsorolásra, mert a Micmacs – (N)agyban megy a kavarás mindezeket kivétel nélkül felmutatja. Hamisítatlan Jeunet-művel van dolgunk, sőt, ezúttal talán egy kicsit túlságosan is Jeunet-ssel.
Az Amélie csodálatos élete könnyed volt, hatásában mégis ma­ra­dan­dó. A Hosszú jegyesség már komolyabb hangvételt ütött meg, a háború poklát is megismerhettük általa. A Micmacs-ben Jeunet ismét lazára veszi a figurát, és Ocean’s Eleven-szerűen mesél egy sze­gény­so­rú kis csapat és két fegyvergyártó mamutcég összecsapásáról. Rendezőnk kreativitása ezúttal sem hagyott alább, s aki fogékony e stílusra, az remekül fog szórakozni a sziporkák egész tárházán. Sajnos azonban a szellem kissé odaveszett ezúttal, s néhány nappal a mozit követően már csak a színkavalkád sejlik fel az egészből.

Micmacs – (N)agyban megy a kavarás
Francia, feliratos film
Rendező: Jean-Pierre Jeunet
Főszereplők: Dany Boon, Dominique Pinon, André Dussolier
100 perc
Forgalmazó: Palace Pictures
Bemutató: április 22.