Borsarok: Tűzhányók unokája
2008. március 19. /


Könnyű élményekre vadászó, felületes világunkban nem könnyű megérteni a badacsonyi borokat. Hamvas Béla szerint „a badacsonyi olyan, mint a világhírű művész, aki világéletében szobájából is alig mozdult ki, mégis nagyobb művet teremtett, mint akit ünnepeltek”. Időt, csendet, meghitt pillanatot igényel. A Laposa Pincészet 2006-os évjáratú Badacsonyi Rizlingje – természetesen olasz rizlingről van szó – kiváló példa ennek szemléltetésére. A címkén a Bazaltbor márkanév a termőhely fontosságát hangsúlyozza, a vulkanikus eredetű hegykúpokat, amelyeknek jellegzetes termőtalaja rányomja bélyegét az itt termett borok illat- és ízvilágára. Ásványosság, virágok, narancshéjra emlékeztető gyümölcsösség és a hordós érlelésnek is köszönhető tejbegrízes-fűszeres aromák fedezhetők fel benne. De nem egyszerre, ezért érdemes kóstolás előtt hosszasan elmerengeni felette, időnként a pohárba szimatolva. Savai nem túl markánsak, inkább csak hátteret adnak a vaskos testhez, tonikosan kesernyés, hosszan érezhető zamataihoz. Összetettsége készítéséből is ered: harmada acéltartályban, kétharmada hordóban érlelődött, egyrészt újban, másrészt idősebb ászokban. Talán érlelt sajtok és köményes sültek mellé ajánlható leginkább, de a helyes választást azért érdemes fontolgatni… Geönczeöl Attila

Beszerzés: Bor-Tár Borszaküzlet, Böszörményi út
2360 forint