Borsarok - Főbor
2008. Április 23. / Geönczeöl Attila


A főbor kifejezés évszázados hagyományokon alapuló, a „bortörténelem” során többször is törvényekbe foglalt kifejezés. Magas cukortartalommal és beltartalmi értékekkel, túléretten szüretelt, részben aszúsodott szőlőből készült, tüzes, mérsékelten édes nedűt értünk alatta. Nem sokan használják sajnos a megnevezést palackjukon, néhány tokaji borászaton kívül talán csak a Balaton-felvidéki Scheller Szőlőbirtok, azaz Tóth Sándor készít főbort. A 2003-as évjáratú Áldozói Zenit igazi kuriózum. Aranyszínű, olajosan mozgó tétel. Illatában méz, mazsola, aszalt kajszi jelenik meg. Ízében izgalmas, élénk savszerkezet ellensúlyozza a címkén félédesnek jelölt maradék cukortartalmat. A vulkanikus termőhely meghatározza a bor hangulatát. Savai ásványosan sós érzetűek, illatába pedig cseppnyi tűzköves jelleg vegyül. Érett kora ellenére életerős, lendületes tétel, hosszú utóízzel. Magas alkoholtartalma testessége, zamat- és aromagazdagsága mellett szinte fel sem tűnik. Sokszínűsége lehetővé teszi, hogy akár egy egész ételsort végigkísérjen, persze végig szem – és száj – előtt tartva főbb tulajdonságait. Az óbudai Maligán étterem és borkereskedésben 1590 Ft/palack áron lehet hozzájutni.

Beszerzési hely: Maligán étterem és borkereskedés
1590 Ft