Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál
2012. február 24. /

A fesztivált és Népi Ételek Bemutatója rendezvénysorozatot 1999 óta rendezik meg minden évben február utolsó hétvégéjén Szatmárcsekén. Nem kell megijedni, a cinkéknek semmi bántódásuk nem esik. A „cinke” tehát nem énekesmadárból,

sokkal inkább burgonyából készül, és elsősorban a szegények eledele volt. A puliszka és a dödölle rokonságában álló fogás mellett számos egyéb elfeledett, ritkán fogyasztott, hagyományos népi ételt mutatnak be, kóstoltatnak jó szívvel a szatmárcsekeiek. A fesztivál szombaton libafogóversennyel, libatolltépéssel és libafeldolgozással veszi kez­de­tét. A versenyző csapatok bemutatkozása után termékbemutatók következnek – többek között szatmári szilvából készült szilvalekvár-, szilvapálinka- és aszaltszilva-kóstolás. Mindemellett kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatója, feledésbe merült ételek, sütemények, receptismertetés, kulturális műsor várja a vendégeket. A szat­már­cse­kei házi szilvalekváros és a savanyú káposztás cinkét mindenképp érdemes megkóstolni.

Szatmárcseke
02. 25.