Freud & Jung
2012. március 14. /

Rövidnek éppenséggel nem mondható azon színészek sora, akik Viggo Mortensen előtt a pszichoanalízis szuperhősét, Sigmund Freudot megformálták. Mortensen amúgy csak amolyan cronenbergi vésztartalékként került képbe,

amikor Christoph Waltz úgy határozott, hogy Freud megformálása he­lyett a Vizet az elefántnak című hollywoodi szupergiccsben parádézik.
Ritka az olyan év, amikor Freud ne bukkanna fel valamilyen mozis vagy tévés produkcióban, úgy látszik, a filmesek egyszerűen nem tud­nak betelni szivarozó alakjával. Az ifjú Indiana Jones kalandjaiban például Max von Sydow-t érte e megtiszteltetés, a Poirot meg­for­má­ló­jaként ismert David Suchet pedig egy komplett, Freudról szóló mini­so­ro­zatban adta a címszerepet. Kisebb, de annál emlékezetesebb Freud-alakítást mondhat magáénak Obi-Wan Kenobi, azaz Alec Guinness, aki nem sokkal A Birodalom visszavág után tűnt fel Freudként a Sze­re­lem bolondja című Dudley Moore-vígjátékban.
Jung-fronton jóval szerényebb a felhozatal, ám érdekes módon Max von Sydow neve ezen a listán is igen előkelő helyen szerepel – a svéd legenda a hangját adta egy Jungról szóló dokumentumfilmnek. Úgy látszik, Bergman hajdani fel­fe­de­zett­jé­ről mindenkinek ugyanaz (hol Freud, hol Jung) jut az eszébe.