Háztáji ízek boltja
2012. március 31. / IM

Végre megéljük talán, hogy a delikáteszboltok nem csupán sivatagban enyhet adó oázisként üze­mel­nek kies fővárosunkban, hanem bizony egymással versenyre kelve kell már meg­küz­de­niük a finomságokra, különlegességekre áldozni tudó

és áldozni hajlandó közönségért. (Az áldozni tudó kategória persze jelenleg sajnálatosan szűkül, a kérdés az, hogy az áldozni hajlandó réteg bővülése kompenzálni tudja-e a kiesést…)
Egy érdekes hibridmegoldással száll küzdelembe a(z egyik) Katona József utcai zöldséges, amely korábbi raktárhelyiségéből varázsolt gourmet üzletet. A kínálat ugyanakkor kissé vegyes, nehéz belőni, hogy tulajdonképpen mire is gondolnak a tulajdonosok. A kiváló mi­nő­sé­gű, érdekes delikátesztermékekből nincsen hiány: sokféle, kü­lön­levges bal­zsam­e­cet, olívaolaj, pult mögül kapható, kimért olajbogyók, házi lekvárok, szörpök, bio gyümölcslevek foglalják el a polcokat. Ugyan­ak­kor nagyon sok egyéb, kevésbé ideillő termék zavar be a képbe. Karácsony környékén karácsonyfadíszek, sütőtök, furcsa lin­zer­sü­te­mé­nyek is teret kaptak a nem is túl nagy boltban, és furcsán mutatnak a hagyományos, világmárkás, hűtőkben tárolt üdítők is. Az italválaszték pedig egyelőre inkább kommersz, semmint extra: tucatborok, közepesen izgalmas likőrök és vodkák. Mintha nem hinnék el, hogy megéri csak a magas minőségre lőni, csak a más helyeken nem kapható különlegességeket tartani. A vecsési savanyúságok helyett például milyen nagyszerű volna, ha érdekes sajtokból tartanának raktáron. Így félő, hogy túl sokat akarnak markolni, és aki kóláért térne be, annak az árfekvés lesz drága, aki meg különleges delikáteszterméket akar, annak meg a kínálat lesz egyszerre szűkös és kaotikus. De még nincs veszve semmi, a koncepció láthatóan alakulóban van!

XIII., Katona József u. 29.