Kétpólusú fesztivál
2012. július 04. / Bóta Gábor

Stenczer Béla ügyvezető szerint gazdagabb lesz a Pécsi Országos Színházi Találkozó programja, mint az elmúlt években. A Zsolnay Kulturális Negyed megnyitásával, helyszínek szempontjából, kétpólusúvá vált a fesztivál. És valószínűleg ez politikai szempontból is elmondható.

Tavaly az volt a fő gondotok, hogy még közvetlenül a fesztivál előtt sem voltatok vele tisztában, mennyi támogatás áll rendelkezésetekre. Ez most tudható.
S. B.: Pontosan tudjuk, bár beszélgetésünkkor a támogatási szer­ző­dé­sek még nem futottak be, de gondolom, hogy ez csak ad­mi­niszt­rá­ciós kérdés, és bízunk benne, hogy időben megérkezik a szükséges pénz. Miután stabil forrásokkal rendelkezünk, meglehetősen gran­dió­zus POSzT várja a közönséget. Kétpólusú fesztivál lesz, mert a Zsolnay Kulturális Negyed megnyitásával vadonatúj és igen sok­fé­le­kép­pen hasznosítható helyszínünk lesz. A POSzT centruma marad a Pécsi Nemzeti Színház és a Színház tér. A Széchenyi térre pedig az új tulajdonos, a Magyar Teátrumi Társaság egy gömbsátorral érkezik, ahol délelőttől késő estig lesznek programok. A Jókai tér az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a gyerekprogramoké, a Kossuth térre pedig nagy örömünkre visszajött az Alexandra, így ott bő könyvkínálat lesz, s koncertek zárják esténként a programot.

Igaz, hogy a sétatéri rendezvények, ahol nagyszínpad is volt, és mindenféle jót lehetett enni-inni, idén el­ma­radnak?
S. B.: Sétatér lesz, csak nem a Sétatéren, hanem a Zsolnay Negyedbe kerül át, a Ginkgo Gasztro Korzóra. Itt esténként színészzenekarok koncerteznek. A belvárosban pedig változatlanul ren­del­ke­zé­sünkre áll a Művészetek Háza. Ott kiállítások, előadóestek lesznek, és a Dramaturg Céh felolvasó-színházi programjai. A szakmai beszélgetések a Palatinus sörözőjébe kerülnek át, mert a Dominikánus ház legnagyobb sajnálatomra bezárt.

Az az alapelv – néhány rendkívüli esetet kivéve – tehát megszűnt, hogy maximum öt perc alatt gyalog is át lehet érni egyik programról a másikra? Hiszen a Zsolnay Negyed a belvárostól körülbelül 20 percre van.
S. B.: Rengeteg program van változatlanul a belvárosban, öt perc elérhetőségre.

Egy lángosért akkor ki kell, hogy menjek a Zsolnay Negyedbe, ami oda-vissza már negyven perc?
S. B.: Szerinted nincs elég vendéglő a belvárosban?

Bőven van, de a sétatéri kínálatnak éppen a lángos, palacsinta, kürtős kalács, grillételek, helyi jel­leg­ze­tes­sé­gek és a bazilika előtti, meglehetősen szép térség jelentették a varázsát.
S. B.: A Sétatér is 15 percnyi gyaloglás a belvárosból, a Zsolnay Negyed pedig 20. No persze ha csak lángos a cél, azért sétálni kell…

Szerintem a Széchenyi tértől vagy a Jókai tértől csak néhány perc a Sétatér, a Zsolnay Negyedet pedig sokkal hosszabb idő alatt lehet elérni.
S. B.: A belvárost és a Zsolnay Negyedet összekötjük egy kisvonattal. A fesztivál alatt az INTERPOSZT néven futó, városnéző kisvonat a megfelelő időpontokban körforgalmat bonyolít le. A Bóbita Bábszínházban például lesz két versenyprogram is, és szintén a Zsolnay Negyedben láthatók az egyetemisták, főiskolások vizsgaelőadásai, valamint a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) 3 napos önálló prog­ram­csomagja, és itt nyílik egy fiatalos fesztiválklub is, miközben a színháznál megmarad a Fesztiválszalon.
Azzal, hogy tulajdonosként megjelent a Magyar Teátrumi Társaság, a fesztivál érzékelhetően politikai szempontból is kétpólusúvá vált. Vagyis, ha Koltai Tamás bekerül a zsűribe, akkor a másik oldalról bekerül Kerényi Imre. Ennek mire lehet hatása?
S. B.: Hát én ezt meg nem mondom neked, nem vagyok jós! Az kétségtelen, hogy a Magyar Teátrumi Társaság annyira megerősödött taglétszámát és nyilván politikai súlyát tekintve is, hogy kikerülhetetlen volt, hogy résztulajdonos legyen. Bízom benne, gazdagítani, színesíteni fogja a programot. Nyilvánvaló, hogy egyfajta vetélkedés elindul a kétfajta világnézet, szemlélet között, de ennek lehet áldásos hatása is.

Ezért kell két ügyvezető is?
S. B.: Szerintem nem kell két ügyvezető. Ezt is majd a jövő eldönti.

De július 1-jétől melletted Révész Mária is ügyvezető. Ő még nem szólt bele semmibe?
S. B.: Jelenleg mindenért én vagyok a felelős. Hogy a forrásokhoz hozzá tudjunk jutni, abban nagyon sokat segített. Köszönöm neki ezúton is.

Azt pletykálják, a minisztérium akkor adta a támogatást, ha ő is ügyvezető lesz.
S. B.: Hát elég sok ilyen alku van, ha a pletykáknak hiszel.

Az ő szükségességét azzal indokolták, hogy pécsi, jó a helyismerete. Te is pécsi vagy, neked is jó a helyismereted.
S. B.: Igen, és már Márta István, a POSzT művészeti vezetője, a Zsolnay Negyed igazgatója is pécsinek mondhatja magát. Tehát gyakorlatilag kezdi elveszteni jelentőségét az én pécsiségem, tükeségem. Itt születtem, és van három tőke szőlőm is, „abszolút tüke” vagyok. Már apám is itt született. Nem tudom, milyen irányt vesz a POSzT. Tény, hogy nagyon sok már benne az alku, ami lehet jó is és rossz is. Alapvetően végig kell majd gondolniuk a tulajdonosoknak, hogyan akarják a későbbiekben működtetni a POSzT Kft.-t. Annak viszont örülök, hogy idén igen gazdag a program. Évek óta nem volt ennyire dús. Remélem, mindenki megtalálja a kedvére való programokat, s ez így lesz a jövőben is.