King Curling
2012. augusztus 02. / SzB

A curling, más néven csúszókorong nem tartozik a legnépszerűbb téli sportok közé, pedig a csaknem húszkilós gránitkövek csúsztatása a jégen látványnak sem utolsó. Persze Ole Endersen norvég rendezőt éppen annyira érdekelte

komolyan a sportág, mint amennyire komolyan veszi filmjének szereplőit: már az első pár képkocka után is akarva-akaratlan A nagy Lebowski ugrik be a nézőnek. Endersen hasonlóan bizarr alakokkal pakolta tele filmjét, akiket egyedül a curling szeretete köt össze.
Amikor Truls tízéves kényszerpihenő után kiszabadul az el­me­gyógy­in­té­zetből, azt kell látnia, hogy egykori csapata darabjaira hullott. Ami ennél is nagyobb baj, hogy mentora a halálán van, életét csupán a tüdőátültetés és az ehhez szükséges rengeteg pénz mentheti meg. Nincs hát mit tenni: a szedett-vedett bandának újra össze kell rázódnia és megnyernie a lóvét. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a King Curling nem ér fel a Coen testvérek klasszikusához, ám nincs szégyellnivalója a kortárs északi komédiák között. Endersen vitathatatlan érdeme, hogy filmjét feszesre fogja, az egy órát csak kicsivel meghaladó já­ték­idő nem enged felesleges üresjáratokat. Ugyanakkor hiányzik belőle az a plusz, ami többé tenné egyszeri szórakozásnál: a King Curling kedves mozi, mely különösen ilyen tikkasztó hőségben hat üdítően, de egyáltalán nem biztos, hogy fél év távlatából bármire is emlékeznénk belőle.

Kong Curling (16)
Norvég, feliratos film
Rendező: Ole Endersen
Főszereplők: Atle Antonsen, Linn Skåber, Ane Dahl Torp, Harald Eia
75 perc
Forgalmazó: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Bemutató: 07. 26.