IV. Budai Gourmet Fesztivál
2008. május 30. / IM

A kezdeti rendezvényhelyszín-váltogatás után lassan megtalálja helyét a Budai Gourmet Fesztivál,
amelynek elévülhetetlen érdeme lehet az is, hogy a magyar nyelvhasználók egy már-már történelmi félreértését is helyre teszi. Rengetegen keverik ugyanis össze a kissé pejoratív árnyalatú gourmand (falánk, nagyétvágyú) kifejezést a kifinomult gourmet (ínyenc) megjelöléssel. Sokan állítják magukról büszkén, hogy ők igazi gourmand-ok, ami nem lenne ok a dicsekvésre, míg a valódi gourmet-k természetesen nem vágnak fel arra, hogy az igazi kifinomultságot keresik a gasztronómiában. Utóbbiak feltétlenül, de talán az előbbiek is jól teszik, ha felkeresik az idén „…mi az ég alatt szem-szájnak kellemes” mottó alatt futó rendezvényt a Millenáris Parkban. A hagyományos bor- és sajtkóstolások ezúttal sem hiányoznak, az idei rendezvény ugyanakkor a reneszánsz jegyében fogant, ennek apropóján pedig a legnevesebb hazai éttermek sztárszakácsai mutatják be a hagyományos magyar konyhát és annak újragondolt változatát. Korunk legelhivatottabb „ínyesmestereinek” így alkalmuk nyílik a gasztronómiai kalandozásokra vágyó szélesebb közönség számára is bemutatni, hogy milyen lehetőségeket rejt a XXI. századi konyha reneszánsza. A látogatók a hazai történelmi borvidékek büszkeségei és a nemes sajtkülönlegességek mellet megízlelhetik például a zsályás citromkompóttal tálalt fogasfilét, az újhagymás burgonyafőzelékkel kísért báránynyelvet, a lerakott marhapofát vagy akár a malacfül-salátát is. Az ilyen alkalmakat pedig bizony kár volna kihagyni.

Millenáris Park
Május 30.–június 1., péntek–vasárnap