Eperfesztivál
2008. június 06. / IM

Az egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk az eper, ráadásul nagyon kevés kivétellel mindenki rajong érte!
Ezért is örömteli, amikor nagy sokára elérkezik az igazi eperszezon, ami sajnos sohasem tud elég hosszú lenni ahhoz, hogy kellően belakmározzunk az illatos, édes-savanykás csemegéből. Egyes kutatások szerint a világban annyira népszerű az eper íze, hogy ha minden eperízű ételt (fagylaltot, joghurtot, turmixot) valódi eperrel készítenének, az egész földgolyó epertermése sem fedezné az Egyesült Államok epres termékeinek öt százalékát sem. Különösen becses tehát az az időszak, amikor valódi, érett eperben tobzódhatunk, ennek megünneplésére hívták életre tíz évvel ezelőtt a tahitótfalui Eperfesztivált, ahol minden erről a gyümölcsről szól. A jubileumi rendezvényen a község bemutatja messze földön híres, elismert epertermését, készülnek az epres finomságok, és persze számos kulturális rendezvény is színesíti a programot. Lesz szépségverseny, eperpálinka, eperlekvár-főzés, fellép Nagy Feró, a No Smoking, lesz eperszobor-verseny, epersüti-verseny, fotókiállítás gyerekjáték, meseszínház, reneszánsz főzőverseny, sportvetélkedők, Ghymes-koncert és sok más színvonalas program. Szakmai érdeklődők kerekasztal-beszélgetéseken, epertermelő, -feldolgozó témájú konferencián is részt vehetnek. Az Eperfesztivál hagyományai szerint nemcsak az epertermelők és az epres ételek készítői mutatkozhatnak be, de lesz amatőrrockzenekar-koncertgála is. Tűzijáték, cirkusz és epercsodák, mi kell még?

Tahitótfalu
6–8., péntek–vasárnap