Nagykorú lett a Fonó
2013. október 11. /

Idén lett 18 éves a Fonó. A nagykorúsággal egyfajta dinamizmus is érezhető a Budai Zeneház háza táján. Új sorozatok születnek, több hazai fesztivál köthető a házhoz, a lemezek pedig nemzetközi elismeréseket kapnak. A jelenről és a további tervekről kérdeztük Horváth László igazgatót.

Kis kihagyás után újra vezeted a Fonót. Milyen az új koncepció?
H. L.: Mai napig él bennem az 1999-es év, amikor az új évezred világzenei produkcióit fektettük le: Besh o droM, Boban Markovicék, Lajkó Félix, Csík zenekar, Gipsy Cimbalom Band… Az új koncepció az értékektől vezetve kíván lavírozni. Olyan neveket akarunk és tudunk kiszolgálni, mint Dresch Mihály, Borbély Mihály, Juhász Gábor, Balázs Elemér, Both Miklós, Herczku Ágnes, Csík János, és folytathatnánk a sort – ami azt jelenti, hogy szinte feltételek nélkül a terveik, koncepcióik mögé állunk. Másrészt a következő évtizedek zenekarait szeretnénk segíteni: Buda Folk Band, FolkEmbassy, Cimbaliband, Lakatos Róbert RÉV, Berka… A Fonó küldetése nem változott: a magyar kultúra egyedi, kurrens értékeket hordozó produkcióinak kívánunk partnerei lenni.

Milyen programjaitok vannak ebben az évadban?
H. L.: A Fonó18 éves lett. Ünnep és felelősség címmel zajlik az október-december, olyan kiemelt programokkal, hétvégékkel, amelyeknek keretében vendégül láthatjuk azokat a zenekarokat, amelyek születése vagy életük egy meghatározó szakasza a Fonóhoz kötődik. Közülük sokan már országos, nemzetközi ismertségre tettek szert, többeket Prima Díjjal, Prima Primissima Díjjal, Kossuth-díjjal is jutalmaztak. Nincs olyan számunkra fontos művész, aki ne lenne ott a sorozatban, Lukács Miklóstól Palya Beáig.

A fonós lemezekről mostanában sokat hallhattunk, voltak nemzetközi sikerek.
H. L.: Lajkó Félix Mező című citerás lemeze augusztus eleje óta, két hónapja vezeti a World Music Charts Europe toplistáját, ahol a ’90-es évek közepe óta nem szerepelt magyar lemez az élen. A Fonót így az európai kiadók 20-as listájára sikerült visszatolnunk. Már készül a Csík zenekar exkluzív születésnapos bakelitlemeze, és hamarosan új Dresch Quartet-albummal is jövünk. A Fonó portfólióját a nyár folyamán elkezdtük digitálisan terjeszteni, így 250 lemezünk közül 60 már letölthető vagy előfizetéses szol­gál­ta­tásban hallgatható a digitális felületeken.

Milyen egyéb projektjeitek vannak még?
H. L.: Készülünk a Héttorony Fesztiválra, ami novemberben lesz és rendezvényei – a tavalyi évhez hasonlóan – átnyúlnak a határokon. Makovecz Imre épületeit megtöltjük zenével; egy-egy nagyszabású programot szervezünk a kolozsvári református templomba, a lendvai színházba, a makói Hagymaházba, ahogyan Beregszászra, Kassára és Szabadkára is eljutunk. A fellépők között szerepel a Muzsikás együttes, a Vujicsics, Snétberger Ferenc, Lajkó Félix, az Etnofon zenei társulás, Borbély Mihály, Lukács Miklós és sorolhatnánk a prémiumneveket. Ilyen módon már határon túl is várunk mindenkit szeretettel a kihelyezett „Fonóban”.