Ezerízű szerelem
2014. január 15. / DD

Mi, megplázásodó, rohanó (rothadó?) nyugatiak, akik minden bélmozgásunkat felrakjuk a Face­bookra vagy kitwitteljük, és ízfokozóba mártott vegyipari végtermékekből veszünk 25 dekákat szeletbe, nos,

mink azt nagyon szeretjük, ha megmutatják nekünk, hogy lehet máshogy is. Hogy, hogy nem, ez a máshogy valami nagyon egzotikus vidékről érkezik, a romlatlan és természethez közelibb vidékekről. Speciel most Indiából. Jó, azért nem annyira romlatlan a vidék, Mumbai sokkal inkább rohanó megaváros, mint a szerény és vidéki Budapest, de mégis ebből a romantikusan elidegenedett helyről jön megmentőnk: az éthordó és a kézzel írt levél. Előbbiben kap ebédet a besavanyodott hivatalnok Saajan Fernandez (Irrfan Khan), mégpedig tévedésből, Ilától, a szép, de elhanyagolt feleségtől. A tévedést pedig élénk, éthordón keresztüli levelezés követi.
Az ilyen filmek nem az efféle levelezésben álló igazságok, té­tel­mon­da­tok miatt működnek, és ezt mintha a film rendezője, Ritesh Batra is tudná. Mint a főzésben, sokkal fontosabbak a gesztusok, az ap­ró­ságok, a félrenézések, félmosolyok a remények és csalódások menüjében. Tán túl fontosak is, azért az ennyire franciásan glancolt pillanatok a maguk hangsúlyosan hétköznapi poézisükkel ugyanannyira túlfűszerezettek tudnak lenni, mint a bollywoodi mozi tízperces dalbetétei. Szóval kicsit túl gejl ez az ételsor – sok szódával kell fogyasztani.

Ezerízű szerelem ()
(The Lunchbox)
Indiai, feliratos film
Rendező: Ritesh Batra
Szereplők: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Denzil Smith
104 perc
Forgalmazó: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Már a mozikban