Borsarok - Frissítő
2008. június 25. / Geönczeöl Attila

A könnyű nyári borokra általában nem szoktak sok szót vesztegetni. Nem kell rajtuk gondolkodni, csak bemenekülni a hőség elől
egy árnyas fa alá vagy egy kellemes tóparti teraszra, és tisztán vagy fröccsként jót húzni a pohárból, természetesen legalább 8-10 fokos hőmérsékletre behűtve. E célra tökéletes választás a Feind Borház friss évjáratú, azaz 2007-es Balatonaligai Irsai Olivérje. Még szódával sem érdemes – bár élénk savai miatt ez sem számít túl nagy eretnekségnek – hígítani, hiszen eleve rendelkezik némi üdítő szénsavassággal. Illata szinte parfümösen intenzív, citrusféléket, így narancsot, grépfrútot és a fajtára oly jellemző bodzavirágot idézi. Utóbbi aroma zamatainak is vezető motívuma, mellette kellemes kesernyésség, karcsú, laza szerkezetű test érezhető. Ételpárosításoknál érdemes ezt a könnyedséget fokozottan figyelembe venni. Illatossága miatt tárkonyos-citromos levesekhez vagy nem túl édes, friss gyümölcsökkel készült desszertekhez ajánlható. A bort ne tárolgassuk, őrizgessük túl sokáig, mert az Irsai Olivér igen gyorsan öregszik, frissességét egy évnél tovább ritkán őrzi meg.

Beszerzés: Spar
1390 Ft/palack