Derkovits: a művész és kora
2014. Április 04. /

A Magyar Nemzeti Galéria, folytatva a magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatát, idén tavasszal Derkovits Gyulának rendez kiállítást. A festő azon kivételes művészek közé tartozott, akiknek jelentőségét már a kortárs kritika és a polgári gyűjtők is felismerték,

ekképpen, ami a Derkovits-tárlatokat illeti, az elmúlt 80 év nem múlt el nyomtalan, ugyanakkor az MNG mostani kiállítása az első, amelyik nem a magányos zseni és a különc őstehetség nézőpontjából tekint végig az életművön.
Egy olyan, a kora képzőművészetében tájékozott, abból és a hagyományokból tudatosan merítő alkotóról mesél, aki a festészetbe és a rajzba beépítette kora szélesebben vett vizuális kultúrájának, a fotónak, a filmnek, a karikatúrának és a plakátnak az eszközeit is. A tárlat ennek megfelelően tematikus-műfaji blokkokba csoportosítva mutatja be a Derkovits-életművet – a témacsoportokat az irodalomból kölcsönzött fogalmak (elégia, dráma, szatíra, esszé, himnusz) segítségével foglalja áttekinthető egységekbe. A mintegy kétszáz Derkovits-művet (festmények és grafikák) bemutató kiállításon korabeli magyar festők, grafikusok és fotóművészek, továbbá német, osztrák, lengyel, cseh és szlovák alkotók munkái is láthatók.

Magyar Nemzeti Galéria
04. 04.–07. 27.