Budapesti Tavaszi Fesztivál
2014. Április 04. /

Az április 6-ig tartó BTF még ezekben a napokban is több különleges zenei csemegével várja a közönséget. A latin világ egyik kiemelkedő tehetsége, az uruguayi születésű, varázslatos hangú basszbariton, Erwin Schrott április 2-án ECHO Klassik-díjas Rojotango lemezének műsorával, tangóénekesként hallható a Vígszínházban a Rojotango Ensemble autentikus kíséretében.

A BTF egyik kiemelt programhelyszíne az újranyílt Vigadó. Itt lép fel április 1-jén a The Hilliard Ensemble, amely az angol énekes kultúra egyik legjelesebb képviselője, tagjai a régi és az új zene, a tradicionális és a kísérletező előadásmódok elkötelezett hívei. 2-án három első rangú muzsikus ad különleges trióhangversenyt. Stuller Gyula, Perényi Miklós és Rohmann Imre Mozart-, Debussy- és Schubert-darabokat játszik. Nicolas Altstaedt, német csellista 5-én Kelemen Barnabással ad közös koncertet a Vigadóban.
A világ legnagyobb tehetségű kortárs dalszerzői között számon tartott, New York-i születésű Rufus Wainwright április 3-án a Művészetek Palotájában ad koncertet. A feldolgozásokban és saját dalokban, zeneszerzőként és szövegíróként egyaránt briliáns Rufus Wainwright 1998 óta hét stúdióalbumot jelentetett meg, és számos nagynevű előadóval rögzített közös számokat, de élőben a színpadon is lenyűgöző előadó, akár zenekarral, akár szólóban lép fel.
Ahogy tíz évvel ezelőtti jubileumán, idén is különleges koncerttel ünnepli a Budapesti Tavaszi Fesztivál Eötvös Pétert. A nemrég hetvenesztendős múlt zeneszerző DoReMi című hegedűversenyének magyarországi bemutatója áll a moldáv származású, Svájcban élő hegedűművész, Patricia Kopatchinskaja és az MR Szimfonikusok április 4-i műsora fókuszában, a Művészetek Palotájában.
Kovács Antal roma balladája az elválás és az egymásra találás katartikus konfliktusára épül, de messze túlmutat a története keretéül szolgáló szerelmi háromszögön. A Somnakaj ősbemutatóját kiváló énekes előadásában hallhatjuk április 4-én a Művészetek Palotájában: Mező Misi, Kovács Antal, Rácz Kati, Falusi Mariann és Tompos Kátya mögött olyan hangszeres kiválóságokkal, mint Balogh Kálmán, Szirtes Edina Mókus, Kovács Ferenc, Marko Markovic és Kathy Horváth Lajos.

1995-ben Szentendrén alakult meg a Söndörgő együttes, melynek zenéjét nemcsak a kirívó virtuozitás és a lehengerlően friss előadásmód teszi különlegessé, hanem tamburákra épülő hangszerelése is, mely – fúvós és ütős hangszerekkel megtoldva – a Balkán legsűrűbb zenei rétegeit is abszolút hitelességgel képes megszólaltatni. Hamarosan napvilágot lát a Söndörgő legújabb, Tamburocket című lemeze is, melynek számait bemutatja az április 5-i húszzéves jubileumi koncertjén is a Zeneakadémián.

Rimszkij-Korszakov Seherezádéja valószínűleg szerepel a harminc legismertebb klasszikus zenemű között. Ám azt már jóval kevesebben tudják, hogy az orosz zeneszerző igencsak kedvelte a népdalok világát, és több dalt is komponált. Most itt a ritka alkalom, hogy ezeket a remekműveket élőben is meghallgassuk a zeneszerző születésének 170. évfordulója alkalmából április 6-án a Budapest Music Centerben. Az énekesek között lesz az örmény születésű szoprán, Karine Babajanyan és az Operaház magánénekese, Wiedemann Bernadett. A két szólistához a moszkvai születésű basszista, Misa Selominyszkij csatlakozik, a triót Virág Emese zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense kíséri.
Egy barokk zenei ritkaság modern kori bemutatójával zárul április 6-án a Művészetek Palotájában a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Rameau 1745-ben keletkezett opera-balettje, a Polümnia ünnepei megírására XV. Lajos király adott megbízást a franciák fontenoy-i csatában aratott győzelme után. A bemutató a Versailles-i Barokk Zenei Központtal együttműködésben valósul meg, így az előadók között olyan nemzetközi sztárokat köszönthetünk, mint Véronique Genst, a világhírű barokk szopránénekest vagy Mathias Vidalt, akik a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekarral és Purcell Kórussal lépnek fel.