Tinédzserparti Hollywoodban
2014. szeptember 17. / Szalóky Bálint

Bár az olyan bukások, mint a Vámpírakadémia, a Lenyűgöző teremtmények és A végzet ereklyéi, minimum óvatosságra intenének, a stúdiók egytől egyig Az éhezők viadala és az Alkonyat sikerén felbuzdulva vásárolják sorra a tiniket megcélzó sci-fi-, horror- és fantasy-regények adaptációs jogait. Szeptember 4-én érkezik Az emlékek őre, két héttel később pedig Az útvesztő – de mi vár még ránk tini-ügyben?

Az emlékek őre (The Giver)
Szerző: Lois Lowry
Eddig kiadott könyvek száma: 4.

Tartalom: Az utópisztikus jövőben nincs fájdalom vagy rasszizmus, minden egysíkú és nyugodt, és mindenki sorsa előre elrendeltetett. Jonas azt a feladatot kapja, hogy ő őrizze tovább az egyensúly előtti idők emlékét, bölcsességével a társadalmat szolgálva. Ám amikor elődje, az Őrző átadja tudást, rá kell döbbennie, mennyire felszínes is ez az érzelemmentes világ.

Ígéret: Listánk kakukktojása, mivel a forrásmű bő húsz évvel ezelőtt látott napvilágot, a mostani tiniregény-feldolgozás láz azonban szépen beőrölte. Phillip Noyce rendező filmjét annyira átszabták, hogy a főszereplő 12 éves fiút a filmben 16 évesre cserélték, ezzel jobban belőve a célközönséget. Az olyan sztárok, mint Jeff Bridges és Meryl Streep ellenére a költségvetést sikerült 30 millió dollár körül tartani, így a bukás nemzetközi szinten csaknem kizárt.

Az útvesztő (The Maze Runner)
Szerző: James Dashner
Eddig kiadott könyvek száma: 3.

Tartalom: A tizenéves Thomasnak nincsenek emlékei, csak apró foszlányok a múltjából. Több azonos korú társához hasonlóan egy végeláthatatlan labirintus közepén ébred. A tét: élve kijutni.

Ígéret: Az éhezők viadala sikerén felbuzdulva gyorsan leforgatott film premierje az eredetileg tervezetthez képest fél évet csúszott (rossz ómen), de az alkotók már most biztosra mennek: elkezdődtek a folytatás előkészületi munkálatai, és ha Az útvesztő sikeres lesz, már ősszel indulhat a forgatás. A csaknem teljességgel ismeretlen alkotógárda ellenére viszonylag magas (40 millió dolláros) költségvetés vagy átgondolt látványosságot, vagy igazi blamát ígér.


Az éhezők viadala – A kiválasztott I-II. (The Hunger Games – Mockingjay: 1 & 2)
Szerző: Suzanne Collins
Eddig kiadott könyvek száma: 3.

Tartalom: Míg a második rész, a Futótűz csaknem azt a hatást keltette, mintha az első epizód újrafeldolgozása lenne, addig a két filmre bontott harmadik történet immár a nagyvárosba helyezi a cselekményt: Katniss (Jennifer Lawrence) vezeti a lázadók seregét az Elnök (Donald Sutherland) elleni, sok áldozatot követelő puccsban.

Ígéret: Messze Az éhezők viadala volt eddig a legigényesebb a hasonszőrű tiniregény-feldolgozások közül, és a második rész a rendezőcsere ellenére méltó folytatás volt. A harmadik és negyedik résznél maradt a Futótüzet dirigáló Francis Lawrence, azonban némi nehézséget jelenthet a gyengébb és kizárólag anyagi érdekek miatt két részre vágott irodalmi alapanyag, illetve az egyik fontos mellékszerepet megformáló Philip Seymour Hoffman váratlan halála – bár a hírek szerint a színész jelenetei jelentős részét leforgatta a tragédia előtt.
A lázadó (Insurgent) és A hűséges I-II. (Allegiant: 1 & 2)
Szerző: Veronica Roth
Eddig kiadott könyvek száma: 3.

Tartalom: A még mindig csupán 25 éves, de már milliomos szerző, Veronica Roth regényei a New York Times bestseller-listájára is felküzdötték magukat. A beavatott folytatásaiban tovább folyik a harc az öt csoportra tagolódott társadalom – Bátrak, Őszinték, Önfeláldozók, Barátságosak, Műveltek –, illetve az egyetlen csoportba sem sorolható Elfajzottak között. Utóbbiak közé tartozik a 16 éves Tris, akinek a szeretteit is meg kell tudnia védeni.

Ígéret: Shailene Woodley eredetileg azért vállalta a főszerepet, mert szeretett volna magának egy olyan franchise-t, mint Jennifer Lawrence. Úgy tűnik, nem lőtt mellé: A beavatott trilógia az első film sikere után tovább követi a „szedjük szét az utolsó könyvet két filmre” mintát, így az elkövetkező három évben biztosan nem ússzuk meg új részek nélkül. Ezzel arányosan persze nő a költségvetés, a rendezői székben pedig immár Robert Schwentke (Az időutazó felesége) ül.

Fallen – Kitaszítva
Szerző: Lauren Kate
Eddig kiadott könyvek száma: 4+1.

Tartalom: Egy biztonsági kamerákkal felszerelt, szigorú, bentlakásos iskolába érkezik Luce, akit egy kisfiú életét követelő tűzesettel vádolnak. Az új, nyomasztó helyen azonnal felfigyel egy elutasító és zárkózott fiúra. A lány úgy érzi, mintha a sráccal már korábban találkozott volna, és nem is téved nagyot: szíve választottja valójában egy bukott angyal, aki régóta figyeli őt.

Ígéret: A Scott Hicks (Ragyogj!) rendezte film az év elején forgott hazánkban Addison Timlin (Kaliforgia) és Jeremy Irvine (Hadak útján) főszereplésével. Siker esetén ezúttal nem lesz szükség az egyes kötetek szétvagdalására, ugyanis a szerző, Lauren Kate eleve négy regényt, valamint egy novelláskötetet írt a témában.