JazzLand
2008. július 25. / Illés Mihály

Nem mindennapi rendezvény, nem mindennapi helyszínen. A Nagykanizsától 10 kilométerre található Cserfőn július 24-től 26-ig gyűlnek össze
a hazai és nemzetközi jazzélet jeles szereplői, és a közönség mellett magukat is szórakoztatva mulatnak pár napig. A rendezvény házigazdájával, Tiborcz Ivánnal beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet? Hogyan találkozott Cserfő a jazz muzsikával?

T. I.: A nyolcvanas években jó pár évig Amerikában éltem, ahol a buffalói fekete jazz-zenészekkel játszottam együtt, és már ott megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a világ zajától kicsit visszahúzódva a jazznek szenteljem az életemet. Régi vágyam vált valóra, amikor megvásároltam ezt a birtokot a Cserfő nevű szőlőhegyen, ahol egyébként állandó lakosság nem is él, csak szőlős házak, hétvégi telkek vannak. A zenétől viszont nem akartam elszakadni, ezért 1996-ban összehívtam pár zenészbarátomat egy jazztábor-szerű rendezvényre, és a helyi lapban meghirdettem, hogy este hattól nyilvános a program. Csodálkozásomra rengetegen jelentkeztek, így a rákövetkező évtől már kicsit szervezettebb rendezvény lett a Cserfői Jazzland, ahol azóta már számos világnagyság megfordult.

Mit csinál nap közben a fesztiválközönség? Az esti koncertek előtt mivel foglaljál el magukat?

T. I.: Leginkább fürdőzéssel, itt van mellettünk Zalakaros, Nagykanizsa, a Balaton sincs messzebb 15 percnél, úgyhogy strandolnak, úsznak, de van mód lovaglásra is a környéken, vagy akár itt a birtokon, az én lovaimon is. A helybéliek csak estére jönnek át, de sok a külföldi, Zalakaroson üdülő vendég is. Mi, zenészek pedig itt vagyunk egész nap, nekünk ez egy hatalmas buli, játszunk, iszogatunk, nevetgélünk. Esténként három koncert van, utána jam session hajnali egytől világos reggelig. Van itt kocsma, főzőcskézés, szóval tényleg felszabadult jazz-ünnep az egész rendezvény.

Ki lesz idén a sztárfellépő?

T. I.: Minden évben hangsúlyt helyezünk rá, hogy legyenek új, még kevéssé ismert zenekarok és nagynevű sztárok is. Idén a legjobban várt koncert talán a Tony Lakatos és Snétberger Ferenc fémjelezte Tribute To Antonio Carlos Jobim formáció lesz.