Újra színháza lesz Józsefvárosnak!
2014. október 05. / Szaan

Tisztelem azokat az embereket, akik meg is valósítják mindazt, amit kitaláltak. Képesek minden akadályon keresztülvinni elképzelésüket, jelen esetben otthont teremteni egy utazó társulatnak. A Turay Ida Színház 14 éve járja az országot színvonalas előadásaival és olyan művészekkel – a
teljesség igénye nélkül felsorolva a neveket –, mint Huszti Péter, Piros Ildikó, Pásztor Erzsi, Mikó István, Bregyán Péter, Szacsvay László, Hűvösvölgyi Ildikó, Benkő Péter, Keresztes Ildikó, Koncz Gábor, Boros Zoltán, Viczián Ottó, Bencze Ilona, Győri Péter, Csere László, Détár Enikő vagy Kaszás Géza. A ma már közel százötven embernek mun­kát adó színház 2014 őszétől a volt Józsefvárosi Színházban lel otthonra a Kálvária téren.
„A Turay Ida Színház létrejöttét tulajdonképpen a szükség szülte” – véli Darvasi Ilona alapító igazgató. A rossz értelemben vett hakni­e­lő­a­dásokat látván gondolta úgy, kell, hogy legyen megoldás ismert és elismert művészek segítségével a közönség által szeretett művek, darabok bemutatására akkor is, ha nincs állandó játszóhelyük. Így került sor elsőként 2000. november 11-én Huszka Jenő: Lili bárónő című operettjének bemutatójára Pápán. A színház névadójára, Turay Idára pedig azért esett a választása, mert akkor és most is úgy látja, hogy a magyar színjátszásban nemcsak a nagy drámai színészeknek van helyük, hanem egy nagyon nehéz műfajt, az igényes szórakoztatást professzionálisan művelőknek is. Turay Ida is ezt képviselte. Az örök érvényű irodalmi remekműveket, mint a Rómeó és Júlia, éppúgy műsorára tűzte a színház az elmúlt években, mint a színpadi játék egyik mesterének, Molnár Ferencnek a vígjátékát, A doktor urat.
A fiatalokra és a gyerekekre gondolva, 2010-ben megszületett a Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház, amelynek művészeti vezetője Nyírő Bea színművész. Így a vidéki helyszínekre, mint Paks, Gyula, Makó, Debrecen, Százhalombatta, Kislőd, Egervár, Szombathely, Dunaföldvár, Tihany, Siófok, Kisvárda, Siklós, Keszthely vagy Győr, a felnőtt előadások mellett a fiatalabbaknak és a gyerekeknek szóló színházi előadásokat is eljuttathatják. A színház ugyanakkor nagyon sokat köszönhet a törökbálinti, az óbudai és a ferencvárosi önkormányzatnak – véli az alapító igazgató –, hiszen itt már évek óta „bérletes” helyük van a Turay-előadásoknak, ahogy rendszeresen játsszák a József Attila Színházban is az Anconai szerelmesek, A doktor úr és az Indul a bakterház című előadásokat.
„Azt szeretném – mondja Darvasi Ilona –, ha a színház vezetése akkor is folytatná ezt a keserves-szép munkát, amit elkezdtem, ha történetesen én már nem veszek részt aktívan a színház életében.” Azt, hogy a Turay Ida Színház „megérett” a kőszínházra, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy kezdetben 25 előadásuk volt egy évben, amiket összesen 3750 néző látott. A 2013/14-es évadban viszont már közel 500 előadásukra csaknem 150 000 néző volt kíváncsi. A 2014/2015-os évadot pedig immár egy józsefvárosi kőszínházban kezdheti el a Turay társulata. „Remek és különleges repertoárral sze­ret­nénk meg­ör­ven­dez­tet­ni a nézőket – mondja Darvasi Ilona. – Láthatják például az Egerek és emberek című darabot Steinbecktől, a Charley nénje című zenés vígjátékot vagy az októberi első be­mu­ta­tónk­ra készülő Bubamara című musicalt, illetve a Doktornők című, no­vem­ber­ben színpadra kerülő történelmi zenés játékot, amelyek Topolcsányi Laura tollából születtek, és kizárólag nálunk láthatja majd a közönség. A maláji lány, A vöröslámpás ház és a Köszönet mindenért című, az évad során színpadra állítandó darabok pedig reményeink szerint igazi közönségsikert hoznak majd. Örülünk, hogy a régi és új nézőinkkel együtt ünnepelhetjük az első évadot a gyönyörűen felújított Józsefvárosi Színházban a Kálvária téren, ahol a gyerekekre gondolva A szép és a szörnyeteg, valamint az Aladdin című mesedarabok kerülnek színre.”
A Turay Ida Színház előadásairól, a jegy- és bérletvásárlásról a www.turayidaszinhaz.hu honlapon tá­jé­ko­zód­hatnak.