Újoncok napja
2014. október 24. / SZB

Egészen a Pénzcsinálóig azt hihettük, jellegzetesen amerikai sportágakról lehetetlen olyan filmet készíteni, ami az óceánon innen is izgalmas lehet. Főleg úgy, hogy nem is a pályán, hanem a kulisszák mögött játszódik. Hasonlóan kellemes meglepetés volt

az elmúlt évekből Az utolsó csavar – igaz, óriási előnnyel indult, hiszen Clint Eastwood közreműködésével bármit szívesen elnézünk. Ugyanez sajnos nem áll Kevin Costnerre, aki éppen sportfilmjeivel érte el, hogy a műfajban tett újabb látogatását eleve fenntartásokkal ke­zel­jük.
A Baseball bikák, a Baseball álmok, a Fejjel a falnak és A pálya csúcsán sztárja Brad Pitthez és Eastwoodhoz hasonlóan ezúttal a háttérből mozgatja a szálakat: az Újoncok napjában ő válogatja össze a Cleveland Browns csapatát a következő NFL szezonra. A film néhány óra eseményeit láttatva meséli el, ahogy a gondterhelt Costner sakkjátszmaszerűen cserélgeti a játékosokat, hogy aztán mindenki eszén túljárva összehozza a nyerő szériát. A jobb napokat látott Ivan Reitman rendező (Szellemirtók, Ikrek) a vígjáték zsánerét hátrahagyva igyekezett feszültté és heroikussá tenni azt, ami… ami egyáltalán nem feszült és heroikus. Costner kellően karizmatikus ahhoz, hogy kiemelkedjen az egyébként első osztályú színészválogatottból (Frank Langella, Ellen Burstyn, Sam Elliott stb.), Reitman pedig mindenféle osztott képernyős truvájt bevet, de az itthon (joggal) DVD-re száműzött mozi ettől még nem lesz több teljességgel érdektelen szópárbajok közel kétórásra nyújtott sorozatánál.

DVD
Pro Video