Tisztelet Arnulf Rainernek
2014. november 08. /

Az idén 85 esztendős Arnulf Rainer folyamatosan új utakat kereső, kísérletező alkotó. Már az ötvenes évek legelején megjelenik művészetében az a sajátos, firkaszerű gomolygásból kibontakozó gesztusnyelv, amely napjainkig jellemzi alkotásait. Az 1970-es évek folyamán,

az 1980-as évek elején születtek életművében azok a sorozatok, ame­lyek a nagy elődök, Leonardo, Messerschmidt, Van Gogh, Rembrandt, Egon Schiele, Gustav Klimt és a most bemutatásra kerülő Goya műveinek átiratai. Rainer valamiféle „energetikai transzformáció” során folyamatos párbeszédet folytatva úgy formálja saját képére Goya alkotásait, hogy közben az eredeti kompozíciók is alakítják, irányítják a készülő átiratot.
A Rainer-tárlathoz kapcsolódva négy magyar művész, Gaál József képzőművész, Kovács Péter és Nádler István festőművészek és Szikszai Károly grafikus Tisztelet Arnulf Rainernek címmel saját alkotásaik bemutatásával köszöntik az osztrák mestert.
Arnulf Rainernek 85. születésnapja alkalmából világszerte láthatók idén tárlatai, Londontól Berlinen át New Yorkig. Szülőhazája fővárosában, Bécsben az Albertina mutatja be sokrétű alkotói tevékenységének főbb állomásait egy kulcsművekből rendezett retrospektív kiállításon. A nemzetközi tárlatok sorába kapcsolódik be a Magyar Nemzeti Galéria kiállítása, amely a bécsi tárlattal csaknem egy időben kerül megrendezésre.

Magyar Nemzeti Galéria
10. 15. – 2015. 01. 04.