Bajor Gizi és a nagy háború
2014. november 08. /

Bajor Gizi 1914. május 31-én átvette diplomáját a színiakadémián, majd a Nemzeti Színház azonnal szerződtette. Az I. világháború kitörésekor testvérét, vőlegényét és rajongóit behívták katonának. Édesapja csődbe ment, kávéházát elárverezték. Ebben a reménytelen helyzetben ő

maradt a család egyetlen reménysége, mindenáron karriert kellett csi­nál­nia. Az első jelentősebb feladatot 1915. május 2-án kapta, el­ját­szot­ta Gárdonyi Géza Annuska című művének címszerepét. A sikeres pályakezdést beárnyékolta az I. világháború: barátja és első kritikusa, Sztrakoniczky Károly 1915 tavaszán a kárpáti harctéren elesett, vő­le­gé­nyét, Vajda Ödönt 1916 nyarán vitték ki a tűzvonalba, ahonnan hosszú leveleket küldött menyasszonyának. Fivére, Beyer Rudolf is a fronton szolgált. Eközben Bajor Gizi hódolóinak száma gyarapodott: Ambrus Zoltán, aki 1917-ben lett a Nemzeti Színház igazgatója, ki­je­len­tet­te, hogy Bajorhoz fogható színésznő Eleonora Duse óta nem járt a földön, a gazdag, befolyásos és szenvedélyes Hatvany Lajos pedig ajándékokkal halmozta el.
A kiállítás nemcsak Bajor Gizi életének eseményeit követi nyomon, hanem az I. világháború színházi világát is bemutatja – az alkalmi, háborús darabok után Molnár Ferenc, Her­czeg Ferenc, Gábor Andor, Móricz Zsigmond, Bródy Sándor színjátékait, Kálmán Imre és Szirmai Al­bert operettjeit sosem látott, hisztérikus siker kíséretében játszották Budapesten és szerte az országban.

Bajor Gizi Színészmúzeum (XII., Stromfeld Aurél u. 16.)
2015. 02. 01-jéig