Aktszobrok a századfordulóról
2014. december 04. /

Új állandó kiállítási kabinet nyílt október elején a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlat új tematikus egységében a gyűjteményben őrzött márvány aktszobrokból mutat be válogatást.

Beck Ö. Fülöp, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Ligeti Miklós, Moiret Ödön, Róna József és Sződy Szilárd 1890–1920 között készült aktszobrai mind egy-egy jellegzetes aktábrázolás-típust képviselnek.
A német nyelvből átvett akt szó eredeti jelentése: „tett”, „cselekedet”. Művészeti kifejezésként eredetileg a meztelen vagy felöltözött modell figurájának, tartásának, mozdulatának tanulmányszerű ábrázolását jelölte, majd fokozatosan vált a ruhátlan emberi test megjelölésévé. Az akt megalkotásához a középkorban is modellt használtak – eleinte a női akthoz is férfi modellt. A tárlaton bemutatott mintegy ne­gyed­szá­za­dos időszakban még egymás mellett éltek a historizáló-antikizáló és a modern törekvések. Mindegyik felfogásra található példa a kiállított ta­nul­mány­jel­legű, illetve allegorikus vagy szimbolikus aktszobrok között.

Magyar Nemzeti Galéria
Állandó kiállítás