Leviatán
2014. november 19. / Szalóky Bálint

A címbéli, Jób könyvéből származó, kígyószerű tengeri szörny történetének kortárs környezetbe helyezett parafrázisa akár borzasztó demagóg példabeszéd is lehetne. A szüzsé alapján erre minden esélye meg is van:
a Leviatán a kisember harca a bürokrácia, hatalom és korrupció ellen. A tengerparti házban családjával élő Kolja otthonát a helyi kiskirály saját beruházási terve miatt szeretné kisajátítani magának. A férfi először ügyvéd barátja segítségével próbálja megtartani otthonát, de a legális lehetőségek hamar kiapadnak, ellenfele pedig semmilyen esz­köz­től sem riad vissza, hogy megszerezze magának a telket.
Alekszej Zvjagincev gyönyörű képekkel komponált mesterművében nincsenek igazán szerethető karakterek, mégis eléri, hogy törődjünk főhősével. Teszi mindezt úgy, hogy egy pillanatig sem hiteget azzal, hogy a történet jó véget érhet: a kezdetektől minden és mindenki az alkoholizmusba menekülő Kolja és családja ellen esküszik, akiknek fokozatosan, a szemünk láttára omlik össze a világuk. A Leviatán egyszerre letaglózóan szép és legalább ennyire kegyetlen mozi, ami a lassú cselekményszövés ellenére mindvégig fenntartja a feszültséget. Átélhetőségét pedig könnyedén segíti, hogy bár Zvjagincev egyértelműen a Putyin-éra kritikájának szánta művét, könnyedén kínál azonosulási pontokat a hazai néző számára is.

Leviatán (16)
(Leviathan)
Orosz, feliratos film
Rendező: Andrej Zvjagincev
Főszereplők: Alekszej Szerebrjakov, Roman Magyanov, Vlagyimir Vdovicsenkov
140 perc
Forgalmazó: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Már a mozikban