Egy nehéz nap éjszakája
2014. november 19. / Szalóky Bálint

Ki hinné, hogy a Beatles legendás első mozifilmje idén már az ötvenedik évfordulóját ünnepli? A Beatlemania tetőfokán készült darab, bár az évek során több újra-bemutatót megélt (nálunk legutóbb 2001-ben vetítették), de ahogy a zenekar, úgy e film sem veszítette el korabeli báját.
Talán éppen annak köszönhetően, hogy az Egy nehéz nap éjszakája soha egy pillanatig sem próbálta meg egy valóban összerakott film lát­sza­tát sugallni. Az albumeladások bebiztosításának szánt, alacsony költségvetéssel készült kvázi-kísérődarab minden hevenyészettsége ellenére önálló életre kelt.
A dokumentarista stílusú, ám valójában teljesen fiktív mozi négy fő­sze­rep­lő­je, John, Paul, George és Ringo önmagukat alakítják – pon­to­sab­ban azokat a szerethető figurákat, akiket a rajongók ismerni vélnek. A négy beatle egy esti tévéfellépésre készül, de azért nem megy minden annyira simán. Ringo például eltűnik a városban, a többiek pedig a keresésére indulnak, és emiatt majdnem lekésik az egész show-t. A később A három testőrt és folytatását, illetve a középső Supermaneket jegyző Richard Lester ekkor még korrekt tévés iparosként vágott bele a munkálatokba, nem sejtve, hogy ezzel a Beatles tekintélyes filmes kar­rier­jét indítja útjának. Az egyértelmű csúcspontot a négy évvel későbbi pszichedelikus animáció, A sár­ga tengeralattjáró jelentette, mely reméljük, valamilyen apropóból hamarosan szintúgy újra mozi­vász­nak­ra kerül.

Egy nehéz nap éjszakája (12)
(A Hard Day’s Night)
Angol, feliratos film
Rendező: Richard Lester
Főszereplők: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr
87 perc
Forgalmazó: Pannónia Entertainment
Bemutató. 10. 30.