BUÉK!
2015. január 01. / Szalóky Bálint

Mindjárt 2015-öt írunk; remek alkalom, hogy a filmtörténet legismertebb szilveszterező filmjeiből csemegézzünk! Listánkon a remekművek mellett a feledhető fércek is helyet kaptak, és szerepel egy újdonság is: december 30-án több városban azonos időpontban kerül a mozikba a közösségi filmélményként beharangozott BÚÉK.
Harry és Sally (When Harry Met Sally, 1989)
A pezsgő márkája
Rob Reiner rendező és Nora Ephron forgatókönyvírónő csúcsformában: a két fokozatosan egymásba szerető jó barát (Meg Ryan és Billy Crystal) több éven átívelő meséjében két szilveszteri buli is kulcs­fontosságú, de csak az egyik vezet happy endhez.
A pezsgő minősége
A filmtörténet egyik legszerethetőbb romantikus vígjátékában Crystal és Ryan imádnivaló párost alkotnak – mindegy, mennyire régen láttuk a filmet, Ryan étteremben (az azóta legendássá vált, manhattani Katz’s Delicatessenben) imitált orgazmusa feledhetetlen.

BÚÉK! (1978)
A pezsgő márkája
Szörény Rezső, korának egyik indokolatlanul elfeledett rendezője az ún. közérzetfilmek mestere volt. Ebben a filmjében például Bujtor István, Bálint András és Bodnár Erika remekelnek cucilista ve­gyész­mér­nö­kök­ként, akik kutatásuk közelgő sikerét már szilveszter előtt elkezdik ünnepelni. A várt eredmény azonban elmarad és ráadásul új fe­lettest is kapnak, aki nem osztja elődje elképzeléseit.
A pezsgő minősége
Alig nyolcvanperces hossza ellenére a mindvégig feszült, itt-ott do­ku­men­tarista mozi tökéletes és bátor – már-már rendszerkritikus – lát­le­le­te a ’70-es évek Magyarországának. Az értelmiségi hármas ba­rát­sá­ga próbára tétetik a részeges 24 óra eseményei alatt, igaz, a film kulcskérdése már az elején sem kecsegtet sok jóval: „Lehet az, gye­re­kek, hogy egyszer az életben sikerül nekünk valami?”

Szilveszter éjjel (New Year’s Eve, 2011)
A pezsgő márkája
A nagy sikert aratott és nagyon gejl Valentin nap villámgyorsan összedobott kvázi-folytatásában ismét sztárparádé égeti magát az egyetlen éjszaka eseményeit felelevenítő, természetesen univerzális happy endet kínáló moziban.
A pezsgő minősége
Azt megszoktuk már, hogy nem mindig garancia a jó filmre Robert De Niro jelenléte, ebben a grandiózus nyáltengerben azonban többek között Hilary Swank, Michelle Pfeiffer és Halle Berry is ciki. A Valentin nap bevételétől jócskán elmaradt ez az etap, így nem kell attól tartanunk, hogy például Hálaadásnap címmel harmadik felvonás készülne.


Négy szoba (Four Rooms, 1995)
A pezsgő márkája
A ’90-es években robbanó amerikai független film legnagyobbjai összeálltak egy különös, szilveszterkor játszódó szkeccsfilmre: a négy epizód között az átkötő kapocs egy szálloda, valamint a londiner (Tim Roth) személye.
A pezsgő minősége
Az évek múlásával nemesedik, és most már hajlamosak vagyunk a gyengébb darabokat is elnézni – de azért a négyes fogat legsikerültebbje természetesen Quentin Tarantino nevéhez fűződik, mint ahogy az sem véletlen, hogy Allison Anders és Alexandre Rockwell neve mostanra a feledés homályába merült, és ha így folytatja, Robert Rodriguez is könnyen a süllyesztőbe kerülhet.

BÚÉK (2014)
A pezsgő márkája
E tavaly meghirdetett hazai projekt számára – a Ridley Scott-féle A Life in a Day mintájára – bárki beküldhette a tavalyi év szilveszterén forgatott videóját. A több száz résztvevő közel százórányi nyersanyagának rendszerezése és megvágása egészen mostanáig tartott. Az ebből született hetvenperces játékfilm kerül most a közönség elé.
A pezsgő minősége
A BÚÉK-ot december 30-án azonos időben az ország több pontján is műsorra tűzik. A budapesti premier az Akvárium Klubban lesz, ahol a vetítést követően DJ Bootsie gondoskodik majd a buliról. Kíváncsian várjuk!

Fruitvale Station (2013)
A pezsgő márkája
2008-ban az oaklandi metróban egy dulakodás után a rendőrök agyonlőtték a 22 éves Oscar Grantet (Michael B. Jordan). A tragédia ismét felszínre hozta a faji előítéleteket. A film az ő, illetve az év utolsó napjának története.
A pezsgő minősége
A tavalyi esztendő egyik legnagyobb független filmes sikere a Sundance-en a zsűri nagydíját és a közönségdíjat is megnyerte, de végül e korai sikert az Oscarnál nem tudta kamatoztatni.


Ítéletnap (End of Days, 1999)
A pezsgő márkája
Az új évezred közeledte egyben a világ végét jelentheti, a Földre ér­ke­zett Sátánon (Gabriel Byrne) azonban kifog egy alkoholista ex-zsaru.
A pezsgő minősége
Arnold Schwarzenegger nagyot bukott ördögűzősdijét jóval in­tel­li­gen­seb­bnek szánták, mint az a buta, ám kellőképpen sötét hangulatú akciófilm, ami kerekedett belőle.




A 13-as rendőrőrs ostroma (Assault on Precinct 13, 2005)
A pezsgő márkája
A Rio Bravo újrafeldolgozásának újrafeldolgozásában a bezárásra ítélt rendőrőrsöt egy fogoly miatt fegyveresek rohanják le. A bent ragadt maroknyi rendőr és bűnöző megpróbál életben maradni, miközben a hóvihar miatt a külvilágtól sem remélhetnek segítséget.
A pezsgő minősége
Bár az aktualizálás indokoltsága erősen megkérdőjelezhető, tisztességes akciófilm született az efféle munkákat újabban sorozatosan vállaló Ethan Hawke főszereplésével.

Sittmentes Új Évet! (Happy New Year!, 1987)
A pezsgő márkája
Az összeszokott piti tolvajpáros ezúttal egy ékszerüzletre hajt, csakhogy egyikük beleszeret a szemközti antikvárium tulajdonosnőjébe, némiképp bonyolítva ezzel a sok álcázással megvalósítani kívánt kalandot.
A pezsgő minősége
A Rocky rendezőjének okkal elfeledett középszerű komédiájában Peter Falk és Charles Durning alakítja a rablópárost. Érdekesség, hogy a filmben feltűnik Claude Lelouch, az alapul szolgáló francia Boldog új év rendezője.

200 szál cigi (200 Cigarettes, 1999)
A pezsgő márkája
1981 szilveszterén tucatnyi fiatal igyekszik egy buliba, de valahogy mindenki elakad út közben. A hamar beálló alkoholmámorban mindenki a szerelmet és a szexet keresi, de azért jut idő egy-egy szál cigire is.
A pezsgő minőségeAz Affleck testvérek (Ben & Casey), illetve Kate Hudson és Christina Ricci főszereplésével készült szkeccs nem túl emlékezetesre sikerült. Ellenben feltűnik benne Elvis Costello, közel két évtizeddel korábbi önmagát alakítva.