A Törley a világ legjobbjai között
2015. november 05. /

Egy évvel a megjelenésük után már nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a magyar borok hírnevének öregbítéséhez jelentős mértékben hozzájárultak a Törley borai. A több mint 130 éve közkedvelt pezsgők nyomdokait követve idén már a pincészet borai is tucatnyi díjat hoztak el hazai és nemzetközi borversenyekről. A 2013-ban piacra került Törley Muskotály, Rosé és Chardonnay borok bevezetésekor a cég azt ígérte, hogy neves borbírálók által is megméretteti az újdonságokat.

Az ígéret mára valósággá vált – például a Törley Muskotályt arany­érem­mel díjazták a brüsszeli XXI. Concours Mondialon és a francia Les Citadelles du Vin és a német Mundus Vini versenyeken.
Az idei londoni Decanter World Wine Awardson, amely szakmai kö­rök­ben a legfontosabb versenyek egyikének számít, a Törley Pinot Noir Rosé is felkerült az éremtáblázatra, miközben a pezsgők közül a 2011-es Törley Chardonnay Nyerspezsgő aranyérmes lett. A Char­don­nay-k világversenyén, a Char­donnay du Monde-on a Törley Char­don­nay brut kapott ezüstérmet.
Talán ennél is fontosabb hír, hogy a Törleyt díjazták a pezsgők és champagne-ok idén először megrendezett világbajnokságán. A Törley Fortunája a magyarok közül egyedüliként került fel az éremtáblázatra egy ezüsttel. Összességében a Törley borai, pezsgői Londontól Bordeaux-ig, Németországtól Brüsszelig tíz borversenyen 6 arany-, 5 ezüst- és 8 bronzérmet kaptak.
A díjnyertes italok mögött álló borászok vezetője, Kemendy László szerint „a siker kulcsa az, hogy a borok és a pezsgők elkészítésének valamennyi folyamatát kiemelt figyelemmel kezeljük, a szőlő metszésétől a szüretig, az alapborok kezelésétől a palackozásig, tehát a szőlőtőkétől a fogyasztó asztaláig”.
Az illatos Muskotály, a piros bogyós gyümölcsök ízét magában foglaló Pinot Noir Rosé és az üde, friss Chardonnay mellett 2014-től egy száraz Cserszegi fűszeres is szélesíti a Törley borok kínálatát. A könnyed italok kedvelőinek kínálja a pincészet a nevében is légies, ízesített boralapú koktélt, a Törley Aérient. Sajátossága, hogy kevesebb benne a buborék és alacsonyabb – 5,5%-os – az alkoholtartalma. Minden bizonnyal az édes, friss, gyümölcsös ízek kedvelőinek a kedvence lesz.
[kep3]