Dögkeselyű
2015. január 28. /

Munkácsi Miklós 1981-es kisregénye, a Dögkeselyű ihletésére készült a Madách Színház december elejei bemutatója, amely elnyerte a II. Madách Musical Pályázat megosztott első helyét. A műre azért esett az átiratot és a dalszövegeket is jegyző Fekete György választása,

mert a mai napig aktuálisnak érzi azt a helyzetet, amikor valakit egyik napról a másikra „lenulláznak”, és ez elindít egy lavinát. „E mű ihlette Sütő András, Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámáját is, ahol Kol­haas Mihály megtapasztalja azt a védtelenséget, amit egy kisember érez a mindenkori hatalommal szemben. Őt is igazságtalanság éri, akárcsak a Dögkeselyű főhősét, Simon Józsefet. Mindketten törvényes úton próbálnak érvényt szerezni igazuknak, és amikor erre már nincs remény, az önbíráskodás eszközét választják. Kolhaas agresszívebb utat választ: városokat éget fel, embereket öl meg, miután az ő fe­le­sé­gét is megölik. Simon emberrablással és váltságdíj kicsikarásával esküszik bosszút, viszont a történet végén csak önmagát pusztítja el, a fogva tartott lányt pedig szabadon engedi” – mondja Fekete György a történetről, mely sok kérdést vet föl azzal kapcsolatban, hogy miként cselekedhetünk helyesen egy olyan kilátástalan helyzetben, amit a főhős, a diplomás taxisofőr él át, amikor jól öltözött, idős hölgyek ellopják a bevételét.
1982-ben András Ferenc rendezésében film is készült a kisregényből Cserhalmi György főszereplésével, a Madách Stúdióban pedig Harangi Mária állította színpadra a rock-rapszódiát a 70-80-as évek magyar könnyűzenéjének hangulatát idéző dalokkal. Simon szerepét Zöld Csaba alakítja többek közt Koós Réka, Balogh Anna és Posta Victor táraságában.

Madách Színház, Stúdió