Vadon
2015. március 13. / Gulya István

„Mi van, ha az életemnek pont ide kellett vezetnie?” – teszi fel a kérdést Cheryl (Reese Wither­spoon), és aki olvasta Cheryl Strayed önéletrajzi regényét, az tudja jól, hogy igen, a szerterajzó életnek épp ide kellett vezetnie: a vadonba.

Mint minden, a szűztermészetet járó filmben, a Vadonban is ugyan­azok a panelek működnek: a lenyűgöző, hatalmas természetben a kicsi ember előbb elvész, hogy megtalálja önmagát, vezekel (drogos) múltjáért, (felelőtlen) kapcsolati hibáiért. A kisebb-nagyobb vadon­ka­lan­dok, megpróbáltatások és jobb-rosszabb találkozások közben (hiszen a vidék azért nem egészen néptelen) be-bevillan a múlt, mindannak, ami most történik, indoklását kapjuk.
A Vadon hézagmentesen illeszkedik a kanadai Jean-Marc Vallée ren­de­ző-forgatókönyvíró munkáiba: hősei az identitásuk helyre rakásával a boldogulást keresik, legyenek akár egy zűrzavaros família (C.R.A.Z.Y.) tagjai, pályakezdő uralkodók (Az ifjú Viktória királynő) vagy ká­bí­tó­sze­res pótöröm-mámortól a felelős élet (és halál) vállalásáig fejlődő arany­if­júk (Mielőtt meghaltam). Cheryl vezekel, saját magától (végre) bűn­bo­csá­na­tot nyer, az amerikai nyugati partvonalon végigkóborolt jó ezerötszáz kilométer (az imponáló természeti képekért Yves Bélanger operatőrnek jár a dicséret) nem a kinti vadonról, hanem a főhősnő lelkének sűrűjéről szól, megfelelő ízléssel és egy remek főszereplőnővel. Whitherspoon a 2006-os Oscar-díjas alakítása (A nyughatatlan) után plasztikus példáját adja tehetségének, miszerint kétórás lélekkalandot simán elcipel a hátán. Illetve a lábain.

Vadon (16)
(Wild)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Jean-Marc Vallée
Főszereplők: Reese Witherspoon, Laura Dern
115 perc
Forgalmazó: InterCom
Már a mozikban