Az Amadinda és az MR Szimfonikusok koncertje
2015. március 13. /

A 2014/15-ös évadban ünnepli 30. születésnapját a magyar kulturális életben egyedülálló színt kép­vi­se­lő ütőhangszeres együttes, az Amadinda. Tevékenységének három nagy területe a 20. század mára klasszikussá vált alkotásainak megszólaltatása, a kortárs zene, továbbá a tradicionális zenék bemutatása a világ minden tájáról.

A Rácz Zoltán vezette kvartett mindhárom területen világviszonylatban is jelentőset alkotott. A 20. szá­zad három zeneszerző-óriása, John Cage, Ligeti György és a ma is aktív Steve Reich is komponált az együttesnek darabokat. Az Amadinda minden egyes koncertje izgalmas kaland, mert a közönség biztos lehet abban, hogy olyan élményben részesül, amilyenben még sosem, olyan műveket hallhat, amelyeket egyébként nem, de amelyeket nem véletlenül tűz műsorra az Amadinda.
Természetesen ez az este is ilyennek ígérkezik. A 20. század egyik legérdekesebb zeneszerzője Toru Takemitsu, aki a hangversenyen hallható darabját 1990-ben írta öt ütőhangszeresre és zenekarra. Az MR Szimfonikusok vezető karnagya, a több mint tíz éve az Egyesült Államokban is tevékeny Vajda Gergely így vall művéről: „A Drums, drums, drums háromféle dobos szólistaként való foglalkoztatását helyezi a középpontba. Egy üstdobos mellett egy nagydobot és egyéb, hangolatlan dobokat kezelő játékos szerepel, valamint egy ’dzsesszdobos’, aki sokszor szving-, hardrock- és rockballada-sablonokat játszik. A műben először próbálkozom ezen ritmusok beépítésével egy kortárs ’komolyzenei’ kompozícióba.” Gyöngyösi Levente könnyen befogadható, első hallásra is élvezetes zenéiről ismert, s az egyik legjátszottabb fiatal zeneszerző. Elhangzó alkotását, amelyben ő is számos izgalmas kifejezési formával kísérletezik, a 30. éves Amadinda számára komponálta.

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
02. 13., 19.30h