Több mint jegyiroda
2015. március 15. / Szepesi Krisztina

Kovács Zoltán 15 éve foglalkozik jegyértékesítéssel, ám mostanra munkája már jócskán túlmutat ezen a Broadway Jegyiroda ügyvezető igazgatójaként. A közeljövőben olyan produkciókat mu­tat­nak be, mint például az Edda 40 éves jubileumi koncertje, de Magyarországra hozzák többek közt újra a Lord of the Dance produkciót és Andrea Bocellit is.

Messzire jutottak az elmúlt tizenöt évben.
K. Z.: 2000-ben alapítottuk az első cégünket, ami akkor még csak jegy­értékesítéssel foglalkozott. Akkor még nem volt internetes jegy­vá­sár­lás, nyomdai jegyeket árultunk. Azelőtt édesanyám kö­zön­ség­szer­ve­ző­ként dolgozott, vagyis én színházban nőttem fel, és láttam, hogy mennek ezek a dolgok. Egyre több megkeresés érkezett pro­duk­ciók­tól, hogy értékesítsük a jegyeiket. Eljutottunk később oda, hogy mi magunk is szervezzünk produkciókat, vagyis mi béreltük a helyszínt, a technikát, és vállaltuk a reklámozást is. Ez az egész igazából a velünk egyidős ExperiDance-szel kezdődött, amikor elhatározták, hogy saját nagyprodukciókat akarnak csinálni, és felhagynak azzal, hogy mint nagyjából az összes tánctársulat, kis táncszínpadokon lépjenek fel előadásaikkal. Kezdetben a jegyterjesztést vállaltuk fel, de később kézenfekvő lett, hogy szépen lassan átvegyük a többi feladatot is.

Ahogy nőtt a partnerek listája, gondolom, már nem lehetett egyéni ízlés alapján döntéseket hozni.
K. Z.: Nem is szabad. Rengeteg promóter ment tönkre attól, hogy azt gondolta, amit ő szeret, az biztos sokakat érdekel majd. Persze szeretni kell, amit csinálunk és mivel hosszú időt töltünk egy-egy ilyen produkció létrehozásával, fogalmazhatok úgy, szinte együtt is élünk vele. Én például tudok műfajtól függetlenül értékelni bármit, legyen az balett, opera vagy épp rockkoncert. Az első külföldi nagy tánc-show, a Trója, amit török művészekkel készítettünk, például úgy jött, hogy kimentem Törökországba nyaralni, és ott láttam az előadást, aztán elhatároztam, ezt meg kell csinálnunk a Papp László Budapest Sport­a­ré­ná­ban. De azóta is mindig megnézzük a külföldi előadásokat, amiket elhozunk, mert tudnunk kell, tényleg olyan jó-e az adott produkció és azt is, hogy kinek szól, mi lesz a célközönség. Októberben újra elhozzuk például a Lord of the Dance-t egy vadiúj produkcióval, látványos 3D-s vetítéssel, amit mi a premieren néztünk meg, hogy eldönthessük, lesz-e rá itthon érdeklődés. Azon kívül pedig, hogy öt éve mi csináljuk a Magna Cum Laude zenekar koncertjeit, amelynek az egyik kollégám a menedzsere, ami egyedi eset, elhoztuk többször a Mojszejev Balettegyüttest, Andrea Bocellit, volt Piano Guys- és Koncz Zsuzsa-koncertünk, de Omega-turnénk is. Októberben pedig elhozzuk a 2Cellost. Átlag tízféle rendezvényünk van egy évben. A Mojszejevvel pedig eljutottunk arra a szintre, hogy most már külföldre is szervezünk számukra előadásokat, így Béccsel és Belgráddal is kapcsolatban vagyunk. Ebben azért még a 15 évnyi itthoni tapasztalattal együtt is kicsit kezdőnek éreztük magunkat.

De minden új vállalás nehézségekkel kezdődött…
K. Z.: Így van, miközben azért is megyünk a külföld felé, mert Magyarországon rentábilisan hozni egy rendezvényt nehéz, gyakran nagy a kockázat, miközben Európa számos országában nem okoz gondot a jegyeladás. Talán egy adag szerencse is van a rengeteg, célcsoportra irányuló reklám mellett, hogy a mi rendezvényeink telt házasak. Azért is juthattunk el idáig, mert mindig is több lábon álltunk a jegyértékesítéssel, a szervezéssel és a promócióval. A kollégámmal azon mosolyogtunk tavaly, amikor épp a Magna Cum Laude koncertet szerveztük a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra, hogy egy ilyen nagy és jelentős helyre – ami nekem azért is fontos, mert az első komoly rendezvényeink is ott voltak – már úgy csináljuk a szervezést, szinte rutinból, hogy úgyis telt ház lesz. Ebben az évben azért öt arénás rendezvényünk van, ami, ahogy mondtam, tényleg nagyobb kihívás.

Milyen programokkal töltik meg a helyszíneket ebben az évben?
K. Z.: Az Edda 40 éves jubileumi koncertje lesz április 11-én, előtte, március 29-én pedig a Csík zenekarral csináljuk az Országos Táncháztalálkozó gáláját. Eddig ilyen nem volt és nem is nagyon reklámozták a fesztivált, azért is kerestek meg minket, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon az esemény. Októberben jön a 2Cellos és a Lord of the Dance, aztán novemberben érkezik Andrea Bocelli. December 28-ára is készülünk egy nagy rendezvénnyel, de arról még nem beszélhetek. Nemrég például egy külföldi partnerünk keresett meg minket, hogy promótáljunk egy kolozsvári zenei fesztivált Magyarországon, ahol David Guetta és Avicii a két húzónév. De a RaM Colosseumot is mi kezdtük el felépíteni az ExperiDance-szel, és még azelőtt Bán Teodórával a Szabad Tér Színházban is dolgoztunk. És bár mindenkivel megmaradt a jó kapcsolat, mi új kihívásokat kerestünk és keresünk. A következő szint talán egy népstadionos rendezvény lenne.