Mielőtt végleg elmegyek
2015. Április 16. / Gulya István

Mégis, mit lehet várni attól a rendezőtől, akinek a 2000-es évektől meglóduló hollywoodi karrierjét a Tucatjával olcsóbbtól A rózsaszín párducon és az Éjszaka a múzeumban trilógián át a Párterápia és a Gyakornokok című vicceskedésekig tartó ívvel lehet leírni?

Sablonokat. Az érzékeny lelkületűek nevezhetik ezt lenyúlásnak, a bátrabbak akár lopásnak is. Shawn Levy klisékirály a Mielőtt végleg elmegyek című opusával sem hazudtolta meg magát.
Még mielőtt végleg elmenne a kedvünk a film megnézésétől, egyetlen, ám erős érvet mégis fel kell hoznunk mellette: a színészeit. A minden elemében máshol már ezerszer látott forgatókönyv ellensúlyaként a komikusi vénával bíró színészek lehelnek életet a filmbe, és adnak egyediséget a produkciónak. Úgy, mintha mesterségvizsgán vennének részt, ahol egy sokszor elismételt gyakorlatot kell élettel megtölteni. A gyakorlat: mutassunk be egy, az apa temetésére összegyűlő disz­funk­ciós amerikai családot, ahol a koros, de dögös anyuka (Jane Fonda) és a felnőtt gyerekek (Jason Bateman, Adam Driver, Corey Stoll, illetve Tina Fey) hamisságokkal leplezik súlyos problémáikat (megcsalás, váratlan terhesség, rossz házasság stb.)
A családi csapathoz a sztori során kapcsolódó kisebb-nagyobb mellékfigurák (Rose Byrne, Timothy Olyphant és Abigail Spencer) is kellő rutinnal vesznek részt ebben a „szituációs játékban”, ezért fordulhat elő, hogy az avatatlan nézőnek a szereplők kreatív jelenléte miatt nem tűnik fel: a komédiát összeollózták. Még egy okot tudunk említeni a Mielőtt végleg elmegyek megnézése mellett: az idei új Star Wars bemutató előtt rácsodálkozhatunk, mire volt képes galaktikus gonoszsága előtt Adam Driver.

DVD
Pro Video