Gemma Bovery
2015. Április 24. / Kovács Gellért

Mindenkinek van valami heppje. Van, aki meg van róla győződve, hogy a szomszéd csak akkor hallgat hangosan zenét, ha ő éppen nagyon fáradt, mások egészségre károsabb kény­szer­kép­ze­tekkel élnek – mondjuk, arról vannak meggyőződve, hogy a titkosszolgálatok üldözik őket, vagy

esetleg betegesen óvakodnak a kockás padlóktól. Martin Joubert-nek (Fabrice Luchini) kifinomultabb a mániája: a derék normandiai pék és pékségtulaj azt találta ki magának, hogy a szemközti házba költözött angol házaspár női tagja nem más, mint Gustave Flaubert tragikus sorsú címszereplőjének reinkarnációja. Martin véleménye szerint a lélegzetelállítóan kívánatos Gemma (Gemma Arterton) ugyanis nem csak nevében idézi meg a világirodalom egyik legismertebb nőalakját (Bovery – Bovary, Emma – Gemma, két betű különbség igazán sem­mi­ség), szerinte pont úgy vágyakozik és unatkozik a vidéki francia lét­ben, mint ahogy azt az eredeti regényalak tette. A pék rögeszméje egyre csak súlyosbodik, s bizony Martin bármennyire is szeret bam­bul­ni maga elé sétálgatás közben, az ügy érdekében cselekedni se rest.
Ami egyébként nem baj, sőt, a film élvezeti értékét csak növelné, ha kicsit még gyorsabban a tettek mezejére lépne – mert Anne Fontaine (Vegytisztítás, Coco Chanel) rendezése ugyan hangulatos, s annyi benne a franciás francia (ember és péksütemény egyaránt), hogy az ember legszívesebben azonnal partra szállna, majd letelepedne Normandiában, ám egy igazán érdekes drámához Arteton bájainál, Jaubert nézésénél s a tájegység szépségénél kicsit többre lenne szükség. Pedig az alapanyaggal nem volt probléma, s most nem is kifejezetten Flaubert-re gondolok, hanem a brit Posy Simmondsra, akinek kiváló grafikus novellája alapján készült a Gemma Bovery. Azt mindvégig érezni, hogy valóban többszörösen ihletett, többrétegűnek szánt mozifilmmel van dolgunk, de a szándék sajnos megmarad szándéknak. Mutatós tévéfilmnek viszont megteszi.

Gemma Bovery (16)
Francia, feliratos film
Rendező: Anne Fontaine
Főszereplők: Fabrice Luchini, Gemma Arterton, Jason Flemyng, Elsa Zylberstein
99 perc
Forgalmazó: Mozinet
Bemutató: 04. 16.