Get Closer
2015. június 19. /

2014 nyarán az igényes zene néhány lelkes szerelmese gondolt egyet, és mert nagyot álmodni. Összeálltak, hogy létre- és hozzánk közelebb hozzanak valami igazán frisset, új színt adva ezzel a magyar zenei élet palettájához. Kleb Attilától, a Get Closer egyik atyjától most többet is meg­tud­ha­tunk erről a kezdeményezésről.

Azoknak, akik még nem ismerik, hogy definiálnád, mi is a Get Closer tu­laj­don­képpen?
K. A.: A Get Closer nevében is benne van, amit szeretnénk. Közelebb hozni a zenét a közönséghez. Az általunk szervezett koncertek zöme olyan, hogy nincs a közönség és a zenekar között a megszokott, több méteres távolság. Van, amikor ez olyannyira eltűnik, hogy a rajongók a színpad szélére könyökölve élvezhetik kedvencük játékát. Ezen kívül célunk, hogy a magyar előadók esetében egyedi produkciókat hoz­zunk létre, melyekben a zenekarok meghívott vendégekkel ját­sza­nak együtt, a szokásostól valamelyest, akár hangzásban is eltérő módon.

Az eddigi koncertekről csupa pozitív visszajelzést lehetett hallani, olvasni. Milyen produkciókra került sor mostanáig?
K. A.: A bemutatkozó esténk három világsztár, Trilok Gurtu, Paolo Fresu és Omar Sosa produkciója volt, melyről a szaksajtó azt írta, hogy az elmúlt évek egyik legjobb jazzkoncertje volt. A zenészek is lelkesen mesélték, hogy milyen hatalmas élmény volt számukra úgy játszani, hogy a szó szoros értelmében érezhették a közönség lüktetését. Ezt követte egy Cseh Tamás-emlékest a Vodku fiaival és vendégeikkel, köztük számos híres színésszel. Ennek a különlegessége volt, hogy gyakran a közönség sorai közül szólalt meg egy-egy hang. Majd egy egyedi produkció, a Parno Graszt és Szalóki Ági koncertje következett. Ők most játszottak először együtt.

A közeljövőben milyen koncertekre számíthat a nagyérdemű?
K. A.: Legközelebb, a tavaly októberi, nagy sikernek örvendő koncert után, június elején visszatér hozzánk Omar Sosa, ezúttal saját zenekarával. Őket augusztusban Al Di Meola követi. Az őszi szezont az előző évben elhunyt Csepregi Gyula emléke előtt tisztelgő koncerttel indítjuk, ahol színpadra áll majd hajdani zenekara, az In Line, Vasvári Pál vezetésével és Magyar Bori, illetve Barabás Lőrinc közreműködésével. Ezt követően Zap Mama, a Kenny Garrett Quintett, majd az Oregon kerül közelebb a rajongóikhoz.
Ahogy említetted, legközelebb Omar Sosát hallhatjuk. Mit érdemes tudnunk róla?
K. A.: Tíz évvel ezelőtt mondta róla az azóta elhunyt, világhírű jazz-zongorista, a műfaj úttörője, Joe Zawinul, hogy „Sosát kell hallgatni, ő a jövő!” Ízig-vérig kubai zenész, akinek minden porcikája mozog játéka közben. Igazi virtuóz. Aki egyszer élőben látja őt zenélni, sosem felejti el, mert magával ragadó, lenyűgöző előadó. Nem véletlen, hogy hétszer jelölték már Grammy-díjra. Érdekessége, hogy a kubai santeria vallás felszentelt papja, ehhez méltó finomsággal kezdi és fejezi be koncertjeit, melyek közben tüzességével szinte felrobbantja a színpadot. Nem ritka az sem, hogy előadás közben hangszerét otthagyva, a színpad közepére állva vonja be a közönséget az örömzenélésbe. Zenéjében a klasszikus kubai dallamokat, az afrikai ritmusokat és a modern jazz elemeit művészi tökéletességgel ötvözi egybe. Ezúttal június 3-án saját zenekarával, a Quarteto AfroCubanóval látogat el Budapestre, a MoMkultba, hogy a magyar közönség előtt is bemutassa márciusban megjelent, Ilé című lemezét. Három kísérője közül a mozambiki Childo Thomas basszusgitáros a legrégebbi társa, már 2000-ben is együtt szerepeltek. Az altszaxofonos Leandro Hill a fiatal kubai zenészek egyik legjobbja, fuvolán és klarinéton is játszik. A szintén kubai dobost, Ernesto Simpsont a magyar jazzkedvelők jól ismerik, évekig volt Richard Bona együttesének tagja, és többször is szerepelt hazánkban.

Hol keressen titeket, aki többet szeretne tudni a koncertjeitekről?
K. A.: Weboldalunkon, a www.getcloserconcerts.com-on és
Facebook oldalunkon, www.facebook.com/GetCloserConcerts
minden friss és fontos információ megtalálható, de elsősorban koncertjeinken.