Rekviem egy macskáért
2015. július 10. / Dercsényi Dávid

A macska, akár a téma, az úton hever, oldalából nyílvessző áll ki, miképpen a mi oldalunkat is furdalja valami, nem is annyira a kíváncsiság, hanem a lelkiismeret, hogy ennyi pénzt kiadni ezért a filmért... A magyar cím tulajdonképp csak tetézi a bajt, Aronofsky gigadrámáját (Rekviem egy álomért) teljesen feleslegesen idézi meg, mert itt se nem dráma, se nem giga. De ha csak ennyi lenne.

A finoman szólva is későn érő Clinton (Fran Kranz) anyukája nyakán maradt, aki már szívesen szabadulna macskájával és életképtelen üzleti ötleteivel elbíbelődő kisfiától. Aztán derült égből a villámcsapás: Clinton cicáját egy ismeretlen gyilkos kiteríti. Kihozza-e az állatot Clintonból a hidegvérű gyilkosság? A film egyik producere, Sam Raimi a téma egyik szakértője, de Gillian Greene elsőfilmes rendező egyál­ta­lán nem. Sőt, mintha semminek sem lenne az: folyik ki a kezei közül a film. Pedig ebből még akármi is lehetne, amerikai kisvárosi groteszk, okos családi vígjáték, érzékeny képi világú, megkapó és megható komédia az emberi gyarlóságról, vagy akár a Dumb és Dumber-féle humor termékeny talaja.
De nem, igazi megkésett első film ez pár kapaszkodónak használt utalással, rossz helyeken előkotort szentimentalizmussal, ravasznak hitt, de inkább kimódolt történettel, a karakterekre való teljes vaksággal és rosszul vezetett, tehetségtelen színészekkel egyfelől. Másfelől persze hopp, egy J. K. Simmons, hopp, egy Blythe Danner. Nem, ezt a filmet nem emlegetik unokáiknak, annyi szent. (Raimi sem, aki producerként eddig nem okozott nagy csalódást.) A kedves néző viszont elég sokat fogja emlegetni az alkotók szűk családját, kevéssé pozitív értelemben.

Rekviem egy macskáért (16)
(Murder of a Cat)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Gillian Greene
Főszereplők: J. K. Simmons, Blythe Danner, Greg Kinnear
101 perc
Forgalmazó: ADS Service
Már a mozikban