„Klasszikus Star Wars-kölyöknek számítottam”
2015. július 12. / Köves Gábor

Hogyan lesz egy kis költségvetésű, (majdnem) időutazós vígjáték rendezőjéből Spielberg kiszemeltje a világ legsikeresebb filmsorozatának a folytatására? Colin Trevorrow-val megesett, amiről minden épkézláb hollywoodi pályakezdő álmodozik: Spielberg személyesen kérte fel a Jurassic World megrendezésére. A rendezővel Párizsban beszélgettünk – még a rekordokat döntőgető amerikai nyitóhétvége előtt.
Sokan dolgoztak a Jurassic World forgatókönyvén, még John Sayles, a veterán független filmes is bedolgozott a történetbe. Úgy tudom, Sayles ötlete volt, hogy a raptorok az emberek oldalán harcoljanak…
C. T.: Ez a szál már jóval azelőtt része volt a sztorinak, hogy én felvettem volna a munkát. Nem tudom, kinek az érdeme. Azért azt hozzátenném, hogy a Jurassic-filmek Steven (Spielberg – a szerk.) édes gyermekei, s mint ilyenek, a legfontosabb dolgok az ő fejéből pattannak ki. Ha van egy jó ötlete, megosztja az íróval, aki aztán továbbviszi a szálat – így megy a spielgergi munkamegosztás. Járt nálam Sayles forgatókönyve, el is olvastam, de inkább csak a saját szórakoztatásomra tettem, mint szakmai késztetésből. Ismerve a forgatókönyvek általános színvonalát, Sayles verziójáról elmondhatom, hogy szembetűnően jól volt megírva. Egyszersmind tele volt őrült­sé­gekkel. Minden tiszteletem Saylesé. Kiváló író. Tisztelem az olyan fickókat, akik nem szabnak határt a képzeletüknek és a legvadabb dolgoktól sem riadnak vissza. Na, ilyen volt Sayles szkriptje is. Ami közös benne és az általam végül elkészített filmben, az a raptorokkal kommunikáló hős alakja. De úgy tudom, ez Steven ötlete volt. Az a jó a spielbergi ötletekben, hogy ugyanúgy ki lehet hozni belőlük valami eszement őrültséget, mint valami komolyabb, a maga valóságába illeszkedő sztorit. Ha valaki azzal jön, hogy itt egy isteni film, egy fiatal srác van benne, aki varázserővel bír, de nemcsak ő, hanem az apja is, aki ráadásul még félig robot is, a fiú haverjának pedig egy űrhajót navigáló szőrmók a legjobb barátja, nos, akkor én, hogy is mondjam csak, szóval akkor azért egy kicsit elbizonytalanodnék, hogy valóban olyan szuper-e ez a film. Pedig kezdetben így festhetett a Star Wars szüzséje. És mégis milyen jól sikerült. Hát, erre próbáltam célozni a papírra vetett ötletek természetével kapcsolatban.

Nyilatkozta, hogy nem szereti azokat a filmeket, amik folyton-folyvást más filmekre kacsingatnak. Ehhez képest a Jurassic World elején feltűnik a gyerekszereplők szobájában a Tiltott bolygó című klasszikus sci-fi híres szereplője, Robby, a robot – igaz, csak egy játékfigura formájában.
C. T.: Jó, ebben valóban vétkes vagyok. De nem csak Robby, a robot tűnik fel a gyerekszobában, hanem egy csomó Star Wars-os cucc is, meg a legmenőbb Tegu Blocks figurák és régi, vintage di­no­szau­rusz­bá­bukból is van jó néhány. A feleségem lefényképezte a fiam szobáját és ez alapján rendeztük be a szereplők gyerekszobáját.

Ray Harryhausen, Hollywood makettgyártó zsenije is készített dinoszauruszokat, a One Million Years B.C. című filmben láthatók is a stop-trükk technikával mozgatott dinói. Ma már Harryhausen dinoszauruszai is vintage dinoszauruszbábuknak számítanak.
C. T.: Van is egy Ray Harryhasusen előtt tisztelgő jelenete a Jurassic Worldnek. Az a jelenet, amiben hosszú elektromos botokkal böködik a dinókat, a mi főhajtásunk a Szindbád-filmek vagy az eredeti Titánok harca zsenije előtt.

Elkerülhetetlen a kérdés: mikor hagyott fel a Star Wars-figurákkal való játszadozással?
C. T.: Soha nem hagytam fel. Soha. Még csak be sem dobozoltam őket. Nem lett volna értelme, hiszen mind a mai napig játszom velük. A fiam hatéves, hivatalosan most már ő a tulajdonosa a figuráknak. Szegény, csupa agyonhasznált, több mint 30 éves bábukkal kell játszania. A legtöbb figurám A Jedi visszatérből van. Hat éves voltam, amikor a Jedit bemutatták. Van egy eredeti Obi-Wan Kenobim, ’77-es évjárat. A fiam nagy kedvence. Sosem fogom eladni őket, de nem is tekintem múzeumi tárgyaknak. Klasszikus Star Wars-kölyöknek számítottam, nem voltak eltévelyedéseim se a GI Joe, se a He-Man, se a Transformers univerzum irányába. Star Wars- és dinoszauruszbábuk – ezek alkották a kollekciómat. Nem voltunk valami jól eleresztve anyagilag, úgyhogy az olyan nagyszabású dolgokat, mint a Millennium Falcon vagy a Rancor szörny, nélkülöznöm kellett. De a T. Rex bábum tökéletesen helyettesítette a Rancort. A Hoth bolygó jégszörnyét is a saját kis dinóparkomból, a dinoaszauruszbábuim valamelyikével váltottam ki. Lehet, hogy egy allosuarus volt?

Spielbergnek mekkora a játékparkja?
C. T.: Elhiheti nekem, Spielbergnek sokkal menőbb játékai vannak. Nem hiszem, hogy gyűjtő lenne, hiszen amit mi kockafejek gyűjtünk, azt jórészt neki köszönhetjük. Önmagát meg mégsem gyűjtheti az ember. Spielberg inkább Norman Rockwelleket gyűjt. Hatalmas gyűjteménye van, a világon talán a legnagyobb. Azért ismerek néhány nagy játékgyűjtőt Hollywoodban.
Mit érzett, amikor elsőfilmesként, a Kockázatos túra című, kis költségvetésű film rendezőjeként Spielberg magához hívatta?
C. T.: Megüzente, hogy ne parázzak, nincs verseny, én vagyok az egyetlen kiszemeltje, szóval csak le akar csekkolni személyesen, hogy nem vagyok-e gyakorló őrült, notórius hazudozó vagy valami hasonló. Ezen görcsöltem egész végig, nehogy őrültnek tűnjek Spielberg színe előtt. Rendesen leizzadtam.

Spielberg megengedte, hogy a saját képére formálja a forgatókönyvet. Voltak az eredetiben Jar Jar Binks szintű szörnyűségek, amiktől gyorsan megszabadult?
C. T.: Nem ismerek olyan kreatív elmét, aki ne futott volna bele egyszer legalább a maga Jar Jar Binksébe. De nem vagyok benne biztos, hogy kedvemre való a hasonlat, mert nagyon nagyra tartom George Lucas munkásságát (Jar Jar Binks Lucas Star Wars-folytatásainak leggyűlöltebb szereplője – a szerk.), és semmiképpen sem akarom sértegetni. Függetlenül attól, hogy a Star Wars prequelek hogyan sikerültek, George Lucas egy halhatatlan világot teremtett. Egyetlen kollégámra sem szeretnék dehonesztáló megjegyzéseket tenni, se rendezőkre, se forgatókönyvírókra.

Jó iskola lehetett Spielberg keze alá dolgozni, de azért ön mégis a független filmek világából érkezett. Kik voltak a tanítómesterei?
C. T.: Woody Allenen nőttem fel és Francois Truffaut filmjein.

Van a Jurassic Worldnek Woody Allen ihlette pillanata?
C. T.: Jó, most nevetnek, de van. Ott van például az a kissé esetlen srác, aki sosem kapja meg a lányt, aki után epekedik – ő akár egy Woody Allen-filmből is jöhetett volna. Még ha nem is onnan jött.