Borsarok: Sardoné
2008. augusztus 22. / Geönczeöl Attila

A Chardonnay („sardoné”) az egész világon elterjedt szőlőfajta, így mára a világ fehérbor-termelő vidékeinek összehasonlító etalonjává vált.
Ahol jó Chardonnayt lehet készíteni, ott érdemes mást is megkóstolni. Alapvetően kétféle stílus fordul elő: friss, reduktív, gyümölcsös, illetve fahordóban, esetleg finomseprőn érlelt változatokkal találkozhatunk. Pár hónapja egy Corában futottam össze a Lesence Borászat 2004-es évjáratú Lesencetomaji Chardonnay borával. Az 1459 forintos ár először óvatosságra késztetett, azt hittem, valamilyen beragadt készletet próbálnak kifuttatni, de aztán a kíváncsiság győzött, és gondoltam, teszek egy próbát. Nem bántam meg. A színe mélyebb tónusú aranysárga. Illata rendkívül gazdag, birs, almalekvár, füstölt sajt, gyógynövények bukkannak elő benne. Mondanom sem kell, kishordós érlelésű, „barrique” borról van szó. Teste kerek, tartalmas, magas alkoholtartalma belesimul, tüzes érzetet ad, savai harmonikusak, utóíze hosszú. Érdemes nyitás után szellőztetni, úgy még inkább kibontakoznak erényei. Füstölt sajtokhoz, füstölt sonkához, esetleg vízi szárnyasokból vagy malacból készült sültekhez ajánlható. És nem utolsósorban abszolút ár-érték bajnok…

Beszerzési hely: Cora
1459 Ft