Idén is Textúra a Magyar Nemzeti Galériában
2015. október 08. /

A Szépművészeti Múzeumban 2014 őszén zajló nagy sikerű összművészeti előadás-sorozatban színház, irodalom és képzőművészet találkozott. 10 kortárs magyar szerző írt vadonatúj irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti

alkotáshoz, az elkészült irodalmi műveket pedig színészek adták elő a múzeumban, folytatólagosan és párhuzamosan az esték folyamán.
Idén a Magyar Nemzeti Galéria lesz a helyszíne a sorozatnak, amely rendezője a Kossuth- és Jászai-díjas Valló Péter. A felkért írók között szerepel – a teljesség igénye nélkül – Spiró György, Rakovszky Zsuzsa és Péterfy Gergely, a megidézett művek többek között Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Farkas István vagy Gulácsy Lajos festményei.
A Galériában sétálva a néző bekerül egy, a színház és a valóság közötti térbe. A színészek az adott festmény előterében adják elő az egyes produkciókat – egyszerre megelevenítve az írott szöveget és új megvilágításba helyezve az azt inspiráló műalkotást. A néző saját maga döntheti el, mennyi időt tölt el az egyes színházi jeleneteknél. A színészek a darabokat mind a hat estén párhuzamosan és folyamatosan, többször egymás után adják elő.
A Magyar Nemzeti Galériában megvalósuló projekt olyan különleges, összművészeti élményt nyújt a látogatóknak, mely a 2015. évi őszi évad egyik legizgalmasabb produkciója lesz.

Premier: október 6. (19h),
további előadások: október 13., 27., november 3., 10., 17.